vineri, 29 martie, 2024

Fosta sefa DIICOT a inceput ASALTUL! Pe cine da in judecata

Distribuie:

Publicat:

Fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, suspendata din avocatura la sfarsitul anului trecut, a actionat in judecata, in doua dosare separate, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si Baroul Dolj. Ambele cereri de chemare in judecata au fost formulate, zilele trecute, la Curtea de Apel Bucuresti, urmand ca, in perioada imediat urmatoare, instanta sa le aloce termene de judecata, informeaza Jurnalul National. Alina Bica a atacat in instanta Decizia Uniunii Nationale a Barourior din Romania nr. 253 din 2017, care a avizat o hotarare a Consiliului Baroului Dolj, din luna decembrie a anuui trecut, prin care fosta sefa a Parchetului Antimafie a fost suspendata din profesia de avocat.

ste vorba despre doua cauze civile, avand acelasi obiect, inregistrate de Alina Bica pe rolul Sectiei a VIII-a de Contencios Administrativ si Fiscal a Curtii de Apel Bucuresti, reclamanta mentinand ca parati, in ambele cauze, atat Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, cat si Baroul Dlolj si solicitand instansei anularea Deciziei nr 253 din 2017. Pana in prezent, niciunul dintre procese nu a primit un prim termen de judecta. In decembrie 2016, fostul procuror-sef al DIICOT, Alina Bica, a fost suspendat din avocatura, printr-o decizie a Consiliului Baroului Dolj, decizie motivata de aparitia condamnarii acesteia la patru ani de inchisoare. Condamnarea a fost pronuntata, pe fond, in dosarul in care Bica a fost trimisa in judecata de DNA pentru favorizarea infractoruui, intr-un dosar care il viza pe afaceristul Ovidiu Tender. Ulterior deciziei Bariului Dolj, Uniunea Nationala a Barourilor din Romana a decis excluderea Alinai Bica din avocatura.

In replica, fosta sefa a DIICOT sustinea ca avocatii au invocat, in decizia de la sfarsitul anului trecut, un articol din statutul profesiei care prevede a un avocat poate fi suspendat din profesie, daca impotriva lui s-a pus in miscare actiunea penala sau daca s-a dispus trimiterea lui in judecata pentru savarsirea unei infractiuni de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei. Bica a precizat ca legea nu impunea sa se ia o astfel de masura, precizand ca este singurul avocat suspendat din Barou ca urmare a unei condamnari care nu este definitiva.
Alina Bica a intrat in avocatura, anul trecut, initial in Baroul Bucuresti, dupa care, in luna martie, i-a fost aprobat transferul in cadrul Baroului Dolj.  Ea a fost, ulterior, condamnata, pe fond, de ICCJ, la patru ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care a fost trimisa in judecata de DNA pentru favorizarea infractorului. Instanta a achitat-o, in schimb, pe BIca pentru doua infractiuni e abuz in serviciu si pentru o alta infractiune de favorizare a faptuitorului Adriean Videanu. Fosta sefa a DIICOT a devenit tinta DNA, in toamna anului 2014, institutia condusa de Laura Codruta Kovesi facandu-i Alinai Bica mai multe dosare penale in legatura cu activitatea acesteia, derulata in calitate de presedinte al Comisiei pentru stabilirea despagubirilor de la ANRP. Alina Bica a fost chiar arestata, ea petrecandu-si cateva luni atat in arestul Politiei Capitalei, cat si in Penitenciarul Targsor. Alina Bica sustine ca este singurul avocat suspendat din profesie, pentru ca a primit o condamnare, care nu este definitiva, intr-un dosar penal. Ea a precizat ca legea nu obliga Baroul Dolj sa ia o astfel de masura

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img