marți, 23 aprilie, 2024

Fostul ministru Ioana Bran trage un semnal de alarma in privinta informarii: ‘Un om informat este un om mai putin expus riscurilor’

Distribuie:

Publicat:

Fostul ministru al Tineretului și Sportului Ioana Bran a vorbit despre riscurile la care se supun mulți români atunci când aleg să se informeze. Ioana Bran a facut aceste precizari în contextul în care a participat la lansarea celei de-a doua ediții a Campaniei naționale „Informare Acasă, siguranță în lume!”

„Am participat azi la lansarea celei de-a doua ediții a Campaniei naționale „Informare Acasă, siguranță în lume!”, la Colegiul Național Ioan Slavici din Satu Mare. Sala a fost plină de elevi. Campania este gestionată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) și m-a bucurat prezența doamnei Lilla Debelka, secretar de stat în cadrul acestui minister, la acest eveniment. De asemenea, a fost importantă prezența prefectului județului Satu Mare, domnul Darius Filip.

Pentru unii, informația înseamnă putere, pentru alții – este materia primă a comunicării. Dar eu cred că cea mai potrivită definiție este cea care spune că informația ne face liberi. Liberi să alegem în deplină cunoștință de cauză ce vrem să facem.

Prin campania aceasta, Guvernul României își propune să îi încurajeze pe cei care vor să plece din țară – indiferent de motivul plecării, la muncă, la studii, în vacanță sau în concediu – să se informeze în prealabil. Un om informat este un om mai puțin expus riscurilor, își cunoaște drepturile, află regulile din țările de destinație.

Ca să vă dau un exemplu aparent simplu din zona riscurilor, mă voi referi postările inofensive de pe Facebook sau Instagram atunci când suntem în vacanță. Acestea pot fi sursă de „inspirație” pentru răufăcători care ne pot „vizita” locuințele știind că nu e nimeni acasă. Alte exemple în care lipsa de informare este factor de risc se referă la traficul de persoane și la exploatarea prin muncă.

Această campanie de informare este dedicată și stimulării procesului de reîntoarcere acasă și informării cu privire la oportunitățile de reinserție socio-profesională a celor care se întorc. Indiferent de sensul în care privim lucrurile, este important ca românii să știe ce drepturi și ce responsabilități au și ce trebuie să facă atunci când drepturile lor sunt încălcate.

Campania va parcurge toate județele țării și susțin ideea autorilor de a o extinde și în Republica Moldova.

Felicit MRP și instituțiile partenere pentru acest proiect. Mă refer la ministerele Educației, Muncii și Justiției Sociale, Afacerilor Interne, Afacerilor Externe, Justiției, Fondurilor Europene, pentru Mediul de Afaceri, Tineretului și Sportului. De asemenea, printre parteneri se află și Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții și Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane. Reprezentanții din teritoriu ai acestor instituții au participat la evenimentul nostru și le mulțumesc”, a precizat Ioana Bran pe Facebook.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img