joi, 28 martie, 2024

Fostul premier al Scotiei, Alex Salmond, este judecat pentru agresiuni sexuale impotriva a zece femei

Distribuie:

Publicat:

Personalitate importantă a cauzei secesioniştilor scoţieni devenit politician decăzut, fostul premier scoţian Alex Salmond a ajuns luni la Înalta Curte din Edinburgh pentru a fi judecat pentru agresiuni sexuale împotriva a zece femei, inclusiv pentru două tentative de viol, pe care el le dezminte cu vehemenţă, informează AFP.

Fost şef al guvernului scoţian din 2007 până în 2014, care a condus Scoţia în pragul independenţei, a sosit cu un aer calm şi fără a spune nimic, îmbrăcat într-un palton de culoare închisă, pentru deschiderea procesului său prevăzut să dureze până la patru săptămâni, conform Agerpres.ro.

El a pledat nevinovat în timpul unei audieri preliminare în noiembrie şi a jurat că se va apăra "cu vigoare".

Procesul urmează să intre în miezul subiectului după desemnarea a 15 membri ai juriului. Însă, în virtutea regulilor judiciare în vigoare în Scoţia, victimele nu pot fi identificate de mass-media.

De la săruturi forţate şi pipăitul pieptului şi feselor, până la o tentativă de viol chiar la reşedinţa sa oficială, fostul lider va trebui să răspundă la 14 capete de acuzare.

Este vorba de două tentative de viol, de zece agresiuni sexuale şi două atentate la pudoare, care ar fi fost comise între iunie 2008 şi noiembrie 2014 la reşedinţa sa oficială, în Parlamentul scoţian, într-un restaurant din Glasgow şi într-un club de noapte din Edinburgh.

"Sunt nevinovat de orice crimă sau delict, indiferent care ar fi acesta", a declarat Salmond în faţa unui tribunal scoţian după inculparea lui în ianuarie 2019. El a fost arestat, apoi eliberat sub cauţiune. "Mă voi apăra până la capăt în faţa tribunalelor", a adăugat cel care a fost şi deputat al Parlamentului britanic, la Londra.

Cu câteva luni înainte de inculparea lui, fostul responsabil cu faţă rotundă şi aer bonom a părăsit în august 2018 Partidul Naţional (SNP) la putere în Scoţia, pentru a nu aduce prejudicii formaţiunii. După o anchetă internă, guvernul scoţian a fost cel care a înaintat acuzaţiile poliţiei.

Fost funcţionar şi economist al Bank of Scotland, căsătorit cu o femeie cu 17 ani mai mare ca el, Alex Salmond a preluat frâiele SNP în 1990, formaţiune foarte eterogenă pe care a reuşit să o unească. El a trântit uşa partidului în anul 2000, după un eşec electoral, înainte de a reveni la conducerea lui patru ani mai târziu.

În 2011, sub conducerea lui, SNP a obţinut majoritatea absolută în Parlamentul scoţian din Holyrood, făcându-l să spere că independenţa Scoţiei este foarte aproape.

În final, "nu"-ul a avut câştig de cauză la referendumul asupra independenţei din septembrie 2014, provocând câteva săptămâni mai târziu demisia lui Salmond din postul său de premier.

După retragerea sa din politică, Alex Salmond animă un talk-show controversat la un post TV de ştiri internaţional finanţat de statul rus, RT (fost Russia Today).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img