miercuri, 24 aprilie, 2024

FOTO : Lucrari in bataie de joc facute pe bani grei de constructorii agreati de primarul Vasluiului. „Este o rusine” , sustin vasluienii. Ce ati castigat, domnule primar?

Distribuie:

Publicat:

Ca multe alte lucrari care s-au efectuat in Vaslui in ultimii ani, cu firme agreate numai de degetul aratator al lui Vasile Paval, si lucrarile din ultimele luni de asfaltare sau pavaj se dovedesc a fi de mantuiala. La putin timp de la darea in folosinta, strazile pavate sau asfaltate sunt pline de gropi. Astfel, dupa ce s-au cheltuit peste 20 de milioane de euro, bani europeni, pentru un mega proiect intitulat Planul Integrat de Dezvoltare Urbana, Vasluiul arata dezolant. Nu exista strada pe care asfaltul sa nu fie brazdat de gropi. Indiferent ca lucrarile au fost facute de Ciprian Safir, constructorul preferat al lui Vasile Paval ori de baietii jucatori ai edilului, calitatea acestora lasa mult de dorit. In zona pietei centrale, in cartier ori in zona garii, trotuarele sunt denivelate, iar mersul pe pavele seamana mai degraba cu un sport extrem. Asfaltul pus prin oras de constructorii de casa ai PSD si lucrarile de care nici baietii edilului nu sunt straini, sunt acum deteriorate.

Lucrarile de mantuiala au iesit la suprafata la scurt timp de la finalizarea executiei. Pavelele montate in diferite zone au inceput sa iasa de la loc, bucata cu bucata, spre stupefactia si nemultumirea multor vasluieni. “Dam cu masina prin gropi. Este o bataie de joc ce se intampla. Halal primar avem. Am auzit si eu ca are baietii care lucreaza, e rusinos ce se intampla. Nu avem unde sa parcam, nu avem curatenie, nu aveam strazi asfaltate. Cat poti domnule sa furi? Peste doi ani vor iar sa ii votam”, spune Liviu Sbirciog. o Cetatenii se revoltat pentru situatia aparuta si o comenteaza in fel si chip, unii cu umor, altii cu indignare. Parerea generala a fost aceea ca e nepermis ca o lucrare publica sa trebuiasca refacuta dupa cateva luni de la finalizare. „Ne uitam, ca acuma o fost facut si deja ii nimica… S-au grabit baietii foarte tare si asta e rezultatul, desi nu inteleg, ca timp au avut berechet… Ii foarte urat, asta nu e lucru de meserias. Sincer, e o munca de batjocura, atatea luni si atatia bani… Sa le fie rusine!”, a aratat Andrei Filimon, un alt vasluian. Primarul Vasile Paval, ocupat cu deplasarile in strainatate si cu tot felul de concedii, nu pare deloc deranjat de ce intampla. Pregateste caruta cu bani pentru noi lucrari. Probabil tot de mantuiala!

Un primar care promite, dar suburbiile sunt cufundate in noroaie

De mai bine de 20 de ani de zile, suburbiile Vasluiului sunt cufundate in noroi, departe de orice semn de civilizatie. Si probabil ca asa vor ramane multa vreme. Vasile Paval are cu totul alte prioritati. Spoieste centrul orasului, crezand ca asa le va sminti mintile cetatenilor. Ascunderea gunoiului sub pres si spoiala sunt lucruri caracteristice actualului edil. Cine nu a tranzitat zona central pavata cu piatra cubica? Rezultatele acestei lucrari sunt evidente. Ca de fiecare data, Paval a avut grija ca PSD sa pun ape lista de candidati la Consiliul Local, marionete, personaje care nu fac nimic vreme de patru ani. Ridica mana la toate proiectele de hotarare, nu au initiative si nici nu au curajul sa sufle o vorba in fata primarului. Rupti parca de realitatea care ii inconjoara, pesedistii au cocotat pe scaunele de consilieri personaje care sa fie pe placul edilului.

PIDU-un proiect de 20 de milioane de euro.

Valoare totala a proiectului este de 42.698.024 lei (inclusiv TVA), iar asistenta financiara nerambursabila sa ridicat la suma de 38.382.810 lei. In cadrul proiectului au fost reabilitate 12 strazi, cu o lungime totala de 14.736 metri, au fost reabilitate trotuare pe o suprafata de 65.581 metri patrati, 20.084 metri patrati de spatii verzi, fiind montate si 654 indicatoare rutiere. Lucrarile au vizat si semnalizarea orizontala pe 9.061 metri patrati, au fost construite 323 de rampe pentru persoane cu dizabilitati si 11.851 de metri de piste pentru biciclisti. Cele 12 strazi reabilitate cu o lungime totala de 14.736 m sunt: Stefan cel Mare, cu o lungime de 6.940 m, Decebal, – 570 m, Penes Curcanu – 370 m, Cuza Voda – 250 m, Victoriei – 110 m, Husului – 2.125 m, Vasile Alecsandri – 736 m, 8 Martie – 617 m, Spitalului – 320 m, Ioanesei Adrian – 1.050 m, Gheorghe Doja – 1.248 m, Grigore Moisil – 400 m. ‘”Un proiect extreme de important pentru vasluieni. Un proiect care a dus la cresterea calitatii vietii locuitorilor municipiului Vaslui, creste gradul de siguranta a circulatiei, gradul de confort al calatoriilor, se fluidizeaza traficul urban si se reduce timpul de transport pe strazile urbane”, a declarat deseori primarul Vasile Paval. Proiectul a fost finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala si s-a derulat in cadrul Programului Operational Regional 2007- 2013, Axa prioritara 1 – Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor. Toate bune si frumoase pana aici. Va vom prezenta in zilele urmatoare cum arata strazile modernizate si care este rezultatul real dupa investitiile facute in bataie de joc. Investigatia a pornit de la zecile de reclamatii primite de la vasluieni, oameni pe care primarul Vasile Paval nu ii baga in seama.

Firmele ”de casa” ale primariei, in vizorul DNA

Ciprian Safir, fiul Ecaterinei Safir, detine doua firme de constructii Conbetas SRL si Star Construct SRL, care de-a lungul anilor au fost abonate la contractele pe bani publici, fiind considerate firme ”de casa” ale PSD. Ciprian Safir a fost trimis in judecata intr-un dosar de frauda cu fonduri europene, intr-un proiect derulat de Primaria Mironeasa din judetul Iasi. Potrivit procurorilor, in 2011, Primaria Mironeasa a atribuit firmei Conbetas contractul pentru reabilitarea unui drum comunal, pentru suma de 4.336.773,04 lei. Firma nu a reusit sa finalizeze lucrarea in termenul stabilit, la 11 iunie 2012, fapt ce ar fi avut drept consecinta rezilierea contractului de finantare si returnarea banilor europeni. Drept urmare, afirma DNA, Elena Curcudel si Ciprian Safir au facut demersurile necesare pentru ca investitia sa fie receptionata, desi in realitate n-a fost realizata. Astfel, firma lui Safir a incasat peste 1,8 milioane de lei in contul unor lucrari realizate doar pe hartie. Dosarul se judeca in prezent pe rolul Tribunalului Iasi. Firmele detinute de Ciprian Safir sunt vizate si de o alta ancheta pe care DNA o are in lucru. Este vorba despre infractiuni indreptate impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise in perioada 2011-2015 la CJ Vaslui. In toamna anului trecut procurorii DNA au descins atat la CJ cat si la firmele lui Safir de unde au ridicat mai multe documente.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img