joi, 28 martie, 2024

Franta: Focuri in vii pentru a le feri de cel mai mare inghet din ultimele decenii

Distribuie:

Publicat:

 

Viticultorii din Franța cuantifică în această săptămână costul mai multor nopți de îngheț, care amenință să diminueze recoltele de struguri în unele dintre cele mai cunoscute și prestigioase regiuni viticole, relatează The Guardian.

Guvernul pregătește un pachet de salvare de urgență în condițiile în care temperaturile scăzute ar putea provoca culturilor și viței de vie unele dintre cele mai grave daune din ultimele decenii, scrie Mediafax.ro.

Mulți experți din industrie spun că daunele cauzate de temperaturile de până la -6 ° C pot fi cele mai grave din ultimele decenii, în parte din cauza înghețului care a urmat vremii nejustificat de caldă de săptămâna trecută.

„Este un fenomen național”, a spus Jérôme Despey, secretarul general al sindicatului agricol FNSEA și viticultor în regiunea Hérault. „În istorie au existat episoade de îngheț în 1991, 1997, 2003, dar, în opinia mea, acum a fost mult mai puternic.”

În Valea Ronului, șeful corpului producătorilor locali de vin, Philippe Pellaton, a declarat că recolta va fi „cea mai mică din ultimii 40 de ani”, cu pierderi de 80-90% comparativ cu normalul.

În Burgundia, care produce unele dintre cele mai bune vinuri albe din lume, șeful asociației locale a producătorilor a estimat că „cel puțin 50%” din recolta din acest an s-a pierdut.

Pentru a îndepărta efectele înghețului marți și miercuri noaptea, fermierii din toată țara au aprins mii de focuri și lumânări în apropierea viței sau a pomilor fructiferi.

Unele podgorii au angajat elicoptere pentru a încerca să țină căldura aproape de sol.

Arderile au fost atât de intense în sud-est încât au dus la apariția unui strat de smog peste regiune, inclusiv peste Lyon.

Pe lângă viță de vie, cultivatorii de kiwi, caise, mere și alte fructe au fost grav afectați împreună cu fermierii cu alte culturi, cum ar fi sfecla și rapița.

În timpul unei vizite în zona vinicolă a Loarei, ministrul francez al agriculturii, Julien Denormandie, a declarat că este „un episod de violență extremă care a provocat pagube extrem de semnificative”.

Guvernul a declarat un „dezastru agricol”, ceea ce înseamnă că va începe să ofere sprijin financiar fermierilor, iar Denormandie a solicitat băncilor și companiilor de asigurări să se alăture eforturilor.

Pandemia Covid-19 a scăzut cererea de vin la nivel global din cauza închiderii restaurantelor și barurilor.

Exporturile către SUA au fost, de asemenea, afectate de tarifele pentru vinul francez impuse de fostul președinte american Donald Trump, în timp ce piața britanică a fost afectată de Brexit.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img