marți, 23 aprilie, 2024

Franta marcheaza Ziua Nationala in conditii stricte de securitate, comemorand atacul din Nisa. Donald Trump, invitat de onoare, la Paris

Distribuie:

Publicat:

Franta celebreaza vineri Ziua Nationala, in contextul unor masuri speciale de securitate, comemorand, in paralel, un an de la atacul terorist cu autocamion comis in orasul Nisa, soldat cu moartea a 86 de persoane si ranirea altor sute.

Presedintele american, Donald Trump, este invitat de onoare la Paris, la implinirea a 100 de ani de la intrarea Statelor Unite in Primul Razboi Mondial, marcata pe 13 iulie.
Joi seara, liderul american si sotia sa, Melania Trump, au participat la un dineu privat cu presedintele Frantei, Emmanuel Macron, si cu sotia acestuia, Brigitte, in Restaurantul “Jules Verne” din Turnul Eiffel.
Vineri, de Ziua Nationala a Frantei, Donald Trump asista la Parada de pe Bulevardul Champs-Elysees, la care vor participa si 200 de militari americani. Este prima data dupa anul 1989 cand un presedinte american este prezent la ceremoniile organizate de Ziua Nationala a Frantei, noteaza cotidianul Le Monde.

Ceremoniile de Ziua Nationala a Frantei se desfasoara in conditii stricte de securitate, in contextul in care starea de urgenta este inca in vigoare dupa o serie de atentate islamiste produse in ultimii ani, soldate cu sute de morti si revendicate de reteaua terorista Stat Islamic.
Orasul Nisa marcheaza un an de la atacul terorist soldat cu 86 de morti
Pe 14 iulie 2016, in timpul festivitatilor organizate de Ziua Nationala a Frantei, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, un terorist de origine tunisiana rezident in Franta, a comis un atac cu autocamion in orasul Nisa, omorand 86 de persoane si ranind alte 458. Autorul atacului a murit in schimbul de focuri cu politia.
O ceremonie de comemorare a atentatului este programata vineri la Nisa.
Presedintele Emmanuel Macron va fi prezent la ceremoniile comemorative de la Nisa si se va intalni cu rudele victimelor.
“Acest omagiu al orasului Nisa dedicat victimelor atentatului va fi plin de emotie, in memoria copiilor, femeilor si barbatilor care au murit sau au fost raniti, si va fi asociat sarbatorii nationale. Orasul se va coordona cu familiile victimelor”, a explicat primarul Christian Estrosi, citat de publicatiile Nice Matin si Le Figaro. Edilul din Nisa a precizat ca focurile de artificii organizate de obicei de 14 iulie nu vor avea loc anul acesta “nici in orasul Nisa, nici in regiune”.
“Este o rana deschisa, nu ma simt in stare sa revin la Nisa. Dar le multumesc autoritatilor franceze pentru invitatie”, a declarat Pietro M., un cetatean italian care si-a pierdut sotia in atacul terorist. “Le multumesc autoritatilor franceze, primarului din Nisa, statului italian, pentru invitatii si sustinere. Dar sa revin la Nisa dupa doar un an ar fi o lovitura prea puternica”, explica italianul, citat de agentia ANSA. Mediafax.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img