vineri, 29 martie, 2024

Frigul: este bun sau rău pentru organism?

Distribuie:

Publicat:

Frigul, bun sau rău pentru organism? Frigul nu este întotdeauna un dușman: temperaturile scăzute au, de asemenea, un efect pozitiv asupra corpului nostru. Începând cu silueta și somnul nostru.

Prognoza meteo anunta vreme rece. Cu atât mai bine: e bine pentru somn, pentru talia noastră și pentru dureri. Dar frigul se poate dovedi și el dușmanul inimilor fragile și al imunității noastre.

Temperatura corporală trebuie să scadă pentru a asigura un somn odihnitor. „Nu este la 37° tot timpul, există un minim care este între 4 și 6 dimineața”, spune Dr. Sylvie Royant -Parola, autorul „Cum să recâștigi somnul singur”. Prin urmare, temperatura dormitorului este importanta: nu uitați să vă închideți radiatorul cu mult înainte de a merge la culcare. Suntem mamifere homeoterme, adică, indiferent de temperatura exterioară, cea a corpului nostru este menținută la 37° C (sau mai exact la 36,6° C)

De ce? În timpul somnului REM, care apare la sfârșitul fiecărui ciclu, nu mai există nicio reglare a temperaturii. Prin urmare, cea a corpului nostru este echilibrata cu cea a camerei. Creierului nostru nu îi place să vadă creșterea temperaturii. Acesta este motivul pentru care, dacă este foarte cald, nu numai că este dificil să adormiți (deoarece somnul apare atunci când temperatura corpului scade), dar ne trezim și mai des in timpul noptii. Dormitul în timpul iernii este important, deoarece scăderea luminii crește riscul de depresie sezonieră.

Frigul, bun sau rău pentru organism

Nu este o concepție greșită să crezi că frigul scade răspunsul imun. Deoarece sângele se concentrează asupra organelor vitale, ceea ce împiedică celulele responsabile de imunitate, cum ar fi celulele albe din sânge și celulele polimorfonucleare, să circule bine pe tot corpul nostru. Rezultat: devenim mult mai sensibili la boli.

Aplicarea de gheata este recomandată în entorse (si de caldura pentru crampe). Puteți folosi pungi de gheata de la congelator. Dar sportivii au propriul lor truc, mazărea înghețată, deoarece punga flexibilă este ideală pentru a se așeza în jurul unei glezne inflamate. Și dacă am încercat totul pentru a scăpa de tendinită, putem testa un centru de crioterapie în care vom fi cufundați maxim trei minute într-un cilindru pentru a face față temperaturilor de – 100 ° C.

De ce? „Răceala reduce durerea, încetinind conducerea mesajelor nervoase și reducând sensibilitatea nociceptorilor, receptorii durerii”, explică Vincent Lemoine, kinetoterapeut și osteopat. De asemenea, are un efect antiinflamator, deoarece modificarea fluxului sanguin accelerează eliminarea toxinelor din organism.

Când vine iarna, inimile noastre se pregătesc să ne apărăm de frig, dar lupta nu va fi pe picior de egalitate pentru persoanele cu hipertensiune arterială sau cu istoric de infarct. Pentru că organismul trebuie să mobilizeze mai multă energie pentru a menține temperatura.

Nightwhisper

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img