vineri, 29 martie, 2024

Frigul slabeste inima si incheieturile

Distribuie:

Publicat:

Frigul, scaderea presiunii atmosferice, cresterea umiditatii aerului si lumina naturala insuficienta isi pun amprenta asupra sanatatii noastre fizice si psihice, accentuand anumite suferinte deja existente.

In plus, sistemul imunitar este mai slabit iarna, iar organismul este mai vulnerabil in fata bolilor.

Atentie la raceli!

Virusurile de raceala si de gripa sunt la tot pasul in sezonul rece, iar cei mai expusi sunt varstnicii, copiii si persoanele care sufera de o afectiune cronica si au sistemul imunitar slabit.

Aceste virusuri supravietuiesc mai mult in conditii de frig si de umezeala, putand fi transmise foarte usor, mai ales prin stranut sau prin contact direct. De asemenea, iarna creste si riscul de bronsita si de pneumonie, crizele de astm fiind si ele mai frecvente, potrivit clicksanatate.ro.

Mai multe dureri articulare

Ai observat ca, atunci cand e frig sau innorat afara, durerile articulare sunt mai accentuate? Ei bine, studiile arata ca aproape 90% dintre persoanele care sufera de afectiuni reumatismale sesizeaza o intensificare a simptomelor atunci cand stau in frig si in umezeala.

Frecventa durerilor este cu atat mai crescuta cu cat varsta este mai inaintata. Cea mai comuna boala reumatica ce se agraveaza in urma expunerii la temperaturi scazute este artroza.

Pentru a trata boala, medicii recomanda medicamente din gama analgezicelor si a antiinflamatoarelor. De asemenea, este indicat sa eviti mediul rece. Pentru a preveni degradarea articulatiilor, scapa de kilogramele in plus si poarta baston si incaltaminte ortopedica.

Creste riscul de infarct

Atunci cand temperaturile scad brusc, vasele de sange se contracta, ceea ce ingreuneaza capacitatea inimii de a pompa sangele in corp. De asemenea, la frig, vascozitatea sangelui este mai ridicata si ritmul cardiac creste. Astfel, daca suferi de o boala cardiovasculara, riscul de a suferi un infarct este mai mare in sezonul rece. De aceea, este bine sa eviti sa iesi din casa atunci cand este foarte frig si sa respecti intocmai tratamentul prescris de medic.

Medicamentele te pot face mai friguros

Specialistii avertizeaza ca unele medicamente, cum sunt cele impotriva hipertensiunii, a aritmiei sau anginei pectorale, precum si cele care se administreaza in caz de epilepsie sau de boli neurologice sensibilizeaza organismul la frig. Astfel, in cazul in care urmezi un tratament cu astfel de medicamente, respecta cu strictete recomandarile medicului.

Iata cum te protejezi

Evita sa iesi afara dimineata si seara, mai ales in zilele friguroase. De asemenea, este de preferat sa eviti trecerile bruste de la frig la cald, pentru a reduce riscul de soc cardiac sau de accident vascular cerebral.

Daca totusi esti nevoit sa iesi si sa stai mai mult timp afara, imbraca-te adecvat, cu mai multe straturi de haine din fibre naturale. Ai grija insa sa eviti supraincalzirea organismului.

Vaccineaza-te impotriva virusurilor gripale, deoarece gripa poate avea complicatii precum pneumonia, si poate agrava bolile de inima.

Incearca sa dormi sapte ore in fiecare noapte si sa bei cel putin doi litri de apa pe zi.

Evita eforturile fizice intense, care suprasolicita inima.

Stai cat mai departe de spatiile aglomerate si spala-te des pe maini cu apa si cu sapun, pentru a preveni contractarea virusurilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img