joi, 28 martie, 2024

Fructele de primavara care tin la distanta bolile cardiovasculare

Distribuie:

Publicat:

Vitamina C dar si polifenolii din compozitia capsunilor confera acestora un puternic efect antiinflamator si antioxidant. Unul dintre polifenoli este antocianina, pigmentul care da fructului culoarea rosie. Consumul de capsuni este indicat persoanelor care sufera de boli precum artrita, astm, dar si ateroscleroza, boala a vaselor de sange care se asociaza cu inflamatie. Acidul salicilic este benefic pentru cei care sufera de guta si reumatici.

Capsunile sunt recomandate pentru remineralizarea organismului, fluidizarea si purificarea sangelui. Favorizeaza tranzitul intestinal, ajuta in cresterea diurezei si tonifierea corpului. Totodata, capsunile favorizeaza producerea globulelor rosii, stimuleaza metabolismul si cresc capacitatea de ardere a grasimilor.

Datorita continutului lor de vitamina K, au un efect benefic asupra ficatului, ajutand in insuficienta hepatica si la afectiunile bilei.

Capsunile asigura o buna functionare a organismului, il tonifica si il vitaminizeaza, fiind un bun tratament in lupta impotriva anemiei, asteniei si a insomniei.

Prin continutul de acid folic, o substanta care previne aparitia malformatiilor fatului, contribuie la dezvoltarea sanatoasa a acestuia.

Polifenolii din capsuni ajuta organismul sa contracareze efectul toxinelor si a radicalilor liberi produsi in urma proceselor metabolice. in acest fel ne mentin tineri mai mult timp si previn aparitia unor boli degenerative si chiar a cancerului. De asemenea, capsunile sunt o sursa importanta de mangan, care ajuta in lupta impotriva stresului oxidativ si a radicalilor liberi. Sunt eficiente in combaterea ridurilor, atat consumate ca atare, cat si aplicate sub forma de masti.

Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea de Stat din Ohio a demonstrat ca aceste fructe stopeaza evolutia leziunilor canceroase la nivelul esofagului.

Studiile americane realizate in 2010 la Centrul pentru cercetari privind imbatranirea din Boston au aratat ca persoanele, care consuma frecvent fructe de padure au un risc mai mic de a se imbolnavi de Alzheimer. Astfel, alaturi de afine si de fragi, capsunile imbunatatesc memoria si procesul de invatare.

Capsunile constituie adjuvant in vindecarea ranilor si a arsurilor, prin continutul insemnat de vitamina C, o vitamina care are un rol important in grabirea procesului de vindecare a organismului, inclusiv a pielii. Gratie compozitiei lor, ajuta la mentinerea integritatii tesuturilor, a unghiilor si a parului, dar si a sanatatii pielii.

Capsunile se afla pe locul 4 dupa mure, afine si zmeura ca nivel de antioxidanti.

Aceste fructe proaspete isi pastreaza la maximum nivelul nutrientilor timp de 48 de ore de la recoltare. Din pacate, ele se deterioreaza repede chiar si in frigider. Din acest motiv, este recomandat sa le mentinem la o temperatura cat mai scazuta, de circa 2 grade, pe raftul cel mai apropiat de congelator, intr-un recipient inchis.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img