joi, 28 martie, 2024

Fructele si legumele colorate scad riscul de cancer colorectal. Dieta care previne afectiunea maligna

Distribuie:

Publicat:

Cancerul colorectal urca vertiginos in topul bolilor oncologice frecvente. Alegerile alimentare potrivite ajuta la scaderea riscului de aparitie a acestei afectiuni. Cele mai recente statistici furnizate de de Global Cancer Observatory arata ca unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancere intalnite in practica medical sunt cele colorectale. Anul trecut, peste 1,8 milioane de persoane din intreaga lume au fost diagnosticate cu cancere colorectale dintr-un total de 18 milioane de cazuri. in Romania, dintr-o suta de mii de persoane, 26 ajung sa dezvolte cancer colorectal, afectiunea fiind pe locul al patrulea ca frecventa intr-un top al principalelor tipuri de cancere.

Printre factorii de risc ai cancerului de colon, se numara obezitatea, sedentarismul, mostenirea genetica, fumatul, excesul de alcool, dietele bogate in alimente hipercalorice si grasimi, fara fibre. O parte dintre acesti factori de risc pot fi modificabili.  Rezultatele unor studii arata ca persoanele care mananca ce trebuie, tin alcoolul la distanta, practica exercitiile fizice in mod regulat si isi mentin o greutate normala reduc cu mai mult de o treime riscul de a dezvolta boala, potrivit adevarul.ro, care citeaza site-ul de stiri medicale webmd.com.

Astfel, multe studii admit ca o dieta bogata in calciu provenit dintr-o dieta cu multe produse lactate reduce riscul de cresteri anormale de celule la nivelul colonului si, implicit, de cancer de colon. Suplimentele cu calciu par sa fie, de asemenea, utile, potrivit aceleiasi surse. Vitamina D adaugata in lapte poate ajuta la preventia anumitor tipuri de cancere, insa este nevoie de studii suplimentare in acest sens.

Cerealele integrale sunt pline de nutrienti si sunt surse bune de magneziu si fibre. Acestea din urma ajuta mobilitatea colonului si la evacuarea constanta a acestuia. 90 de grame de cereale integrale pe zi provenite din paine, ore brun sau paste sunt optiuni potrivite. Alte alimente benefice pentru sanatatea colonului sunt leguminoasele – lintea, mazarea, soia. Ele contin fibre, proteine, vitaminele B si E, precum si flavonoizi care impiedica tumorile sa creasca. Totodata, au antioxidanti care protejeaza fata de cancerul de colon. 

Pestele gras precum somonul este bogat in acizi grasi omega-3, benefici pentru inima, dar care, se pare, ca pot impiedica dezvoltarea celulelor canceroase. Unele studii arata ca persoanele care consuma peste in loc de carne rosie au un risc mai mic de cancer colorectal. Se recomanda insa limitarea consumului de ton, rechin sau macrou, mai ales daca sursa de provenienta nu poate fi controlata. Acestia pot contine mercur care, in timp, deterioreaza starea de sanatate. Fructele si vegetalele colorate contin fitochimicale care blocheaza cresterea celulelor canceroase si reduc inflamatia care alimenteaza cancerul. Studiile care leaga consumul de fructe si legume de preventia cancerului de colon au avut rezultate mixte, dar organizatiile anticancer le recomanda ca aprte a unei diete sanatoase. Alegeri potrivite sunt brocoli, varza si fructele bogate in vitamina C precum portocalele. D.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img