sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Gabriela Firea este gata activeze optiunea NUCLEARA: referendum in Bucuresti. In ce conditii poate fi convocat de catre primar

Distribuie:

Publicat:

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, este pregătită să recurgă la cea mai puternică armă a unui primar: referendumul local. Firea propune un referendum local în București, ca urmare a disputei pe Legea bugetului cu Liviu Dragnea. Ca primar, legea îi permite Gabrielei Firea să propună un referendum, dar inițiativa trebuie să fie aprobată de Consiliul General al Primăriei Capitalei.

 

”Poate vrea să facă modificări legislative, dar acestea sunt de lungă durată şi nu cred că domnia sa va mai prinde în funcţiile pe care le are aceste modificări dramatice legislative. În primul rând, ar trebui să modifice Constituţia. Îl invit să facă un referendum, aşa cum prevede legea, să modifice Constituţia, îl invit să declanşăm un referendum în București, să decidă bucureştenii cum trebuie cheltuiţi banii. Eu vă asigur că va avea foarte mari surprize”, a declarat Gabriela Firea, la Ministerul Finanţelor.

În ce condiții poate fi convocat referendumul local consultativ privind problemele de interes deosebit:

Potrivit art. 13, alineat 1 din Legea referendumului nr. 3/2000, 'populaţia poate fi consultată prin referendum cu privire la una sau la mai multe probleme, precum şi cu privire la o problemă de interes naţional şi o problemă de interes local, pe buletine de vot separate'.

Cei care propun anumite probleme ca fiind de 'interes local deosebit' sunt primarul, preşedintele consiliului judeţean sau a o treime din numărul consilierilor locali, respectiv al consilierilor judeţeni.

Propunerile de probleme de interes deosebit sunt supuse aprobării consiliilor locale sau judeţene, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) (art. 14, alineat (1) din Legea referendumului nr. 3/2000).

Modalitatea prin care consiliile locale, judeţene sau CGMB decid acest lucru este adoptarea sau respingerea prin vot, printr-o hotărâre, a problemei propuse.

Cetăţenii sunt chemaţi sa se pronunţe prin "DA" sau "NU" asupra problemei supuse referendumului, decizând cu majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul unităţii administrativ-teritoriale respective. Pentru ca referendumul să fie valabil trebuie să se prezinte la urne cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Obiectul şi data referendumului local se stabilesc şi se aduc la cunoştinţa publică cu cel puţin 20 de zile înainte de ziua desfăşurării acestuia. Referendumul local se poate organiza într-o singura zi, care poate fi numai duminica (art. 16 din Legea nr. 3/2000).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img