joi, 25 aprilie, 2024

Gatite sau crude? Cum sa mananci legumele si fructele ca sa aiba mai multe vitamine

Distribuie:

Publicat:

Daca vrei sa consumi mai multe fructe si legume ca sa ai grija de sanatatea ta, trebuie sa stii care dintre ele sunt mai nutritive in stare cruda si pe care e mai bine sa le gatesti. Chiar daca in unele cazuri, produsele proaspete in stare cruda abunda in nutrienti, exista si situatiile in care prin expunerea lor la caldura sa devina mai hranitoare, scrie site-ul medical webmd.com.

Gatite sau crude? Cum sa mananci legumele si fructele ca sa aiba mai multe vitamine

Usturoiul crud este mai sanatos

Stii deja ca usturoiul este considerat un superaliment, datorita compusilor sai care au fost indelung analizati de oamenii de stiinta. Este bogat in seleniu, un antioxidant care ajuta la controlul tensiunii arteriale si alaturi de alti compusi are un efect anticancerigen. Ca sa beneficiezi de toti nutrientii trebuie sa consumi usturoiul crud. 

Fructele crude sunt mai sanatose

Fructele sunt mai nutritive daca sunt consumate proaspete. Ele sunt perfecte ca gustari sanatoase, deoarece sunt mai sarace in grasimi si calorii, aducand un plus de vitamine. Cele mai bune alegeri sunt afinele, strugurii si merele. In schimb, este de preferat sa nu exagerezi cu sucurile stoarse (fie ele si prin presare la rece) deoarece nu contin fibre, ci numai o cantitate mare de zaharuri (fructoza). Consuma 1-2 fructe in stare cruda pe zi, de preferat de culori diferite pentru a furniza corpului un plus de antioxidanti. 

Rosiile gatite sunt mai sanatoase

Numeroase cercetari au aratat ca rosiile gatite sunt mult mai sanatoase, deoarece furnizeaza licopen, o substanta care ne protejeaza de boli cardiovasculare si de cancer. 

Morcovii gatiti sunt mai sanatosi

Chiar daca suntem obisnuiti sa-i consumam numai in supe sau tocanite, trebuie sa stii ca morcovii stropiti cu putin ulei si lasati la cuptor se transforma intr-un preparat delicios.
Morcovii trebuie consumati cu regularitate, deoarece contin carotenoizi (substante care le confera frumoasa culoare) care protejeaza vederea si scad riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Potrivit specialistilor, morcovii gatiti sunt mai sanatosi, deoarece atunci cand sunt expusi la caldura, carotenoizii sunt mai usor absorbiti in corp. Consuma cu regularitate morcovi la abur sau la cuptor!

Broccoli gatit este mai sanatos

Daca nu poti sa consumi broccoli in stare cruda, trebuie sa stii ca prin fierberea lui rapida la aburi nu se distrug multi nutrienti si devine mai usor de mancat. Gateste broccoli la abur si evita sa-l fierbi in apa sau sa-l prajesti in ulei, deoarece astfel salvezi un compus numit glucosinolat. Acesta ii confera mirosul distinctiv, dar este recunoscut pentru faptul ca previne aparitia unor tipuri de cancer. 

Ciupercile gatite sunt mai sanatoase

Chiar daca le poti folosi si in stare cruda, specialistii sustin ca ciupercile facute la abur sau in oala sub presiune au o cantitate mai mare de antioxidanti. 

Cartofii dulci copti sunt mai sanatosi

Modul in care alegi sa gatesti legumele este foarte important. In general, la abur sau la cuptor sunt alternative mai bune decat fierberea in multa apa sau prajirea in ulei. Cartofii dulci copti intregi la cuptor sunt deliciosi si au o cantitate mare de fibre, calciu, magneziu, precum si vitaminele A si C. 

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img