vineri, 29 martie, 2024

Germania este in doliu! A murit liderul social-democratilor germani la momentul reunificarii

Distribuie:

Publicat:

Liderul social-democraţilor germani la momentul reunificării Germaniei, Hans-Jochen Vogel, care a fost de asemenea ministru al justiţiei şi candidat al Partidului Social-Democrat german (SPD) pentru postul de cancelar, a încetat din viaţă duminică la Munchen, la vârsta de 94 de ani, transmite agenţia DPA, relatează Agerpres.

Ca primar al Munchen-ului, Vogel a obţinut în anul 1960 organizarea ediţiei Jocurilor Olimpice din 1972 în acest oraş. După ce şi-a încheiat mandatul de primar a fost ministru federal al planificării regionale, apoi ministru federal al justiţiei între anii 1974 şi 1981, an în care a deţinut pentru scurt timp funcţia de primar al Berlinului de Vest.

Între anii 1983 şi 1991 a condus grupul social-democrat din camera inferioară a parlamentului german, Bundestagul, fiind şi preşedinte al SPD din 1987 până în 1991, din această poziţie participând la reunificarea Germaniei.

SPD l-a descris pe Hans-Jochen Vogel drept un ''mare social-democrat'', într-o declaraţie emisă duminică de conducerea formaţiunii. ''A fost primul lider al SPD-ului reunificat. A fost un mare social-democrat, un model, un prieten. Hans-Jochen Vogel a luptat de-a lungul vieţii sale pentru valorile social-democrate, pentru o lume justă şi pentru o Europă unită. Îi vom simţi lipsa'', mai notează social-democraţii germani în declaraţie.

La rândul său, premierul landului Bavaria, conservatorul Markus Soeder, a transmis un mesaj în care notează că Germania a pierdut o ''personalitate remarcabilă''. Hans-Jochen Vogel ''s-a bucurat de cea mai înaltă reputaţie în rândul partidelor graţie politicii sale credibile şi stilului autentic'', adaugă Soeder în mesajul său.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img