vineri, 29 martie, 2024

Germania isi intareste obiectivele climatice, dupa ce Curtea Constitutionala le-a declarat prea putin ambitioase

Distribuie:

Publicat:

Guvernul german a anunţat miercuri că intenţionează să-şi întărească obiectivele privind reducerea emisiilor de gaz cu efect de seră, după ce o parte din Legea sa asupra climei a fost declarată prea puţin ambiţioasă de către Curtea Constituţională a Germaniei, informează AFP.

Berlinul intenţionează acum să scadă cu 65% emisiile sale până în 2030 în raport cu 1990, comparativ cu 55% cât se prevedea înainte, apoi cu 88% până în 2040 şi având obiectivul de a atinge neutralitatea carbonului în 2045, cu cinci ani înainte decât era prevăzut, a anunţat ministrul german al finanţelor, vicecancelarul Olaf Scholz.
Aceste obiective sunt "cu adevărat ambiţioase" şi "realizabile", a dat asigurări omologul său de la Mediu, Svenja Schulze, în timpul unei conferinţe de presă, citat de Agerpres.

Un proiect de lege va fi depus "săptămâna viitoare" în consiliul de miniştri, au informat cei doi responsabili membri ai Partidului Social-Democrat (SPD), care guvernează alături de conservatorii Angelei Merkel.

Guvernul german a anunţat că doreşte să reacţioneze repede după decizia fermă a Curţii Constituţionale din Karlsruhe, care a respins parţial, la sfârşitul lui aprilie, precedentele obiective climatice ale guvernului, adoptate în decembrie 2019.

"Aceasta este o nouă perspectivă juridică ce ar putea avea numeroase consecinţe" şi care stipulează "că noi trebuie să facem şi mai mult" pentru tinerele generaţii, a subliniat cancelarul federal Angela Merkel, miercuri, în timpul unei discuţii video cu studenţi olandezi.

Judecătorii, sesizaţi de patru asociaţii pentru mediu, au estimat că legislaţia "nu este conformă drepturilor fundamentale" ale tinerelor generaţii. Potrivit judecătorilor, Berlinul nu a prevăzut "exigenţe suficiente pentru reducerea ulterioară a emisiilor începând din 2031".

"Tinerii ne amintesc că suntem prea lenţi", a recunoscut Angela Merkel.

Problema mediului a devenit una centrală în dezbaterea publică germană din ultimii ani şi cauză a numeroase manifestaţii ale tinerilor organizate de mişcarea "Fridays for future". De altfel, ecologiştii au vânt în pupa în sondajele de dinaintea alegerilor legislative de 26 septembrie, mai multe dintre sondajele recente dându-i câştigători ai acestui scrutin ce ar urma să desemneze un succesor al Angelei Merkel.

Ecologiştii sunt întăriţi de recenta desemnare a candidatei lor, Annalena Baerbock, o fostă juristă de 40 de ani, mai populară decât candidatul conservator la funcţia de cancelar, Armin Laschet.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img