vineri, 29 martie, 2024

Ghighi Ugulava, un lider al opozitiei si fost primar al capitalei Georgiei, Tbilisi, condamnat la trei ani de inchisoare

Distribuie:

Publicat:

Un lider al opoziţiei georgiene, Ghighi Ugulava, fost primar al capitalei Georgiei, Tbilisi, a fost condamnat luni la trei ani de închisoare pentru deturnare de fonduri, sentinţă pe care el o denunţă ca având motivaţii politice, informează AFP, potrivit AGERPRES.

Ugulava, 44 de ani, unul dintre liderii partidului de opoziţie Georgia Europeană, a fost condamnat de Curtea Supremă a Georgiei la finalul unei audieri cu uşile închise, la care avocatul lui şi el însuşi nu au fost autorizaţi să asiste.

Potrivit declaraţiilor pe care Ghighi Ugulava le-a făcut în faţa jurnaliştilor, condamnarea sa este "o decizie personală" a celui mai bogat om din ţară şi lider al partidului puterii Visul Georgian, Bidzina Ivanişvili.

Condamnarea sa riscă să adâncească divizările politice în Georgia, unde o mişcare de contestare foarte urmărită a izbucnit anul trecut pentru a cere demisia guvernului şi alegeri legislative anticipate. Acestea sunt prevăzute să aibă loc în octombrie.

Ca reacţie la condamnarea lui Ugulava, toate partidele de opoziţie au decis să înceapă "o campanie de nesupunere civilă şi de manifestaţii" împotriva autorităţilor, a anunţat Şalva Natelaşvili, liderul altei formaţiuni de opoziţie, Partidul Laburist.

Visul Georgian este la putere din 2012, însă popularitatea lui a scăzut puternic în ultimii ani, pe fondul stagnării economice şi a temerilor privind un regres al democraţiei în această fostă republică sovietică.

Georgia şi-a atras de asemenea critici din partea UE şi a SUA pentru violenţa cu care poliţia a dispersat mai multe manifestaţii la Tbilisi.

Primar al capitalei georgiene în perioada 2005-2013, Ghighi Ugulava a mai fost condamnat în septembrie 2015 la patru ani şi jumătate de închisoare pentru că a furnizat locuri de muncă fictive pentru sute de militanţi ai partidului fostului preşedinte Mihail Saakaşvili. El a fost eliberat în 2017.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img