joi, 25 aprilie, 2024

Gratarul, pericol pentru sanatatea noastra. La ce boli grave ne expunem

Distribuie:

Publicat:

Prepararea carnii pe gratar la temperaturi inalte poate conduce la eliberarea in atmosfera a unor substante cauzatoare de cancernumite hidrocarburi aromatice policiclice (PAH), care pot fi absorbite in corp atat prin inhalare cat si prin piele, conform unui studiu realizat in China, citat de Agerpres.

Cercetarea efectuata de o echipa de oameni de stiinta chinezi sugereaza ca intrarea in contact a pielii cu PAH in timpul prepararii alimentelor pe gratar poate fi mai periculoasa decat inhalarea acestor substante. Iar imbracamintea nu ofera o protectie suficienta.

PAH pot cauza boli pulmonare si mutatii ADN, au atentionat cercetatorii.

Studii anterioare au evidentiat ca cele mai comune modalitati de expunere la PAH sunt consumul de carne preparata pe gratar, dar si inhalarea aerului contaminat cu aceste substante.

Insa, in studiul publicat miercuri in jurnalul Environmental Science & Technology, echipa de experti in frunte cu Eddy Y. Zeng de la Universitatea Jinan a examinat indeaproape efectele expunerii pielii la PAH provenite de la fumul si particulele de la gratare.

Cercetatorii au impartit mai multi voluntari in grupuri in functie de nivelurile de expunere la alimente preparate pe gratar si la fum.

Analizele mostrelor de urina au demonstrat ca cea mai importanta expunere la PAH provine de la consumul de alimente preparate pe gratar, expunerea pielii la fum si particule ocupa locul al doilea, urmata de inhalarea acestor substante toxice.

Hainele contribuie la protejarea de fumul toxic, insa doar pe o perioada scurta de timp, au notat oamenii de stiinta intr-un comunicat ce insoteste studiul. Dupa ce tesaturile devin saturate cu fum contaminat, pielea poate absorbi niveluri importante de PAH.

Pentru reducerea expunerii la acesti compusi toxici, cercetatorii recomanda spalarea hainelor imediat dupa expunerea la fum si particule provenite de la gratare, precizeaza sursa citata. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img