vineri, 29 martie, 2024

Grecia incepe in martie construirea de noi tabere inchise pentru migranti pe cinci insule din Marea Egee

Distribuie:

Publicat:

Construirea de noi tabere închise destinate migranţilor va începe în cursul lunii martie pe cinci insule greceşti din Marea Egee, a anunţat luni ministrul grec responsabil cu problema migraţiei, Notis Mitarachi, transmit AFP, Reuters şi dpa, potrivit AGERPRES.

Noile centre de pe insulele Lesbos, Samos, Chios, Kos şi Leros vor putea găzdui 20.000 de solicitanţi de azil pe o perioadă maximă de trei ani şi urmează să devină operaţionale în cursul verii, în termen de 90 de zile de la începerea lucrărilor, a menţionat ministrul într-un interviu pe postul de radio Skai.

Purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas, a precizat că persoanele din aceste centre închise "vor avea dreptul la ieşiri controlate, cu un tichet şi pentru o durată limitată, iar structurile vor rămâne închise seara".

Până acum, solicitanţii de azil puteau ieşi din tabere şi se puteau întoarce în ele, având libertate de circulaţie pe insule, dar în urma unor incidente violente între migranţi, precum şi a nemulţumirii crescânde a populaţiei locale din ultimele luni, guvernul conservator al premierului Kyriakos Mitsotakis a decis un control mai riguros asupra noilor veniţi.

Guvernul grec a decis de asemenea o "accelerare" a procedurilor legate de azil, cu retrimiterea solicitanţilor neeligibili sau respinşi în ţările de origine sau în Turcia învecinată.

"Dorim să creştem numărul celor întorşi în Turcia la circa 200 pe săptămână", a menţionat Mitarachi.

În momentul de faţă, peste 36.000 de solicitanţi de azil se înghesuie în tabere insalubre pe insulele greceşti din Marea Egee, a căror capacitate totală este de doar circa 6.200 de persoane.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img