vineri, 29 martie, 2024

Greseala pe care o facem cu totii iarna. Ne aduce facturi mai mari la incalzire

Distribuie:

Publicat:

Sezonul rece isi face deja simtita prezenta. Romanii incep sa foloseasca centrala incepand cu luna octombrie pana in martie sau aprilie. Acest moment coincide cu trecerea la ora de iarna, cu scaderea temperaturilor si, mai ales, cu un cuantum ridicat al facturilor de caldura. Incalzirea incaperilor reprezinta peste 70% din intreaga energie consumata intr-o locuinta, asa ca nu este de mirare ca toata lumea vrea ca energia consumata sa fie cat mai mica si, evident, facturile sa fie cat mai mici!

Cum sa mentii caldura la maxim si factura pe minim? Top 5 metode simple si eficiente

1. Izoleaza peretii si renunta la usile si ferestrele pe care nu le mai folosesti
Izolarea termica a unui apartament vechi poate reduce consumul de energie cu pana la 50%. Totodata, potrivit specialistilor, o tamplarie buna si un geam de calitate pot reduce consumul de energie cu pana la 30%, asta deoarece pierderile de caldura printr-o fereastra termopan sunt reduse la jumatate. Asa ca nu ezita sa iti izolezi termic locuinta, iar daca ai usi sau ferestre pe care nu le mai folosesti, poti lua in calcul indepartarea lor.

2. Programeaza centrala sa porneasca inainte sa te trezesti
Un truc usor de pus in aplicare consta in programarea centralei sa inceapa sa functioneze cu aproximativ 30 de minute inainte sa te trezesti. Centrala va functiona la o viteza constanta, iar astfel, costurile incalzirii nu vor suferi cresteri dramatice.
In acest caz, cumpararea unui termostat ambiental programabil este o investitie pe care merita sa o faci.

3. Trage draperiile inainte de culcare
Este indicat sa folosesti draperiile in timpul noptii, pentru ca acestea vor actiona ca un strat izolant, care va mentine caldura in casa. In zilele insorite, insa, lasa ferestrele libere, pentru a permite razelor soarelui sa patrunda in locuinta.

4. Perfectioneaza izolatiile
Atunci cand locuinta incepe sa se incalzeasca, 25% din caldura este eliminata prin acoperis. Acest lucru poate fi evitat printr-o izolare de 25 de cm in interiorul podului. De asemenea, caldura este pierduta si prin pereti. Cu toate ca izolarea acestora poate fi costositoare, pe termen lung, insa, beneficiile vor fi resimtite, mai ales ca valoarea facturilor va scadea.
 
5. Lasa caloriferele libere
Cu toate ca este placut sa ai o sofa aproape de calorifer, trebuie sa stii ca aceasta poate fi ca un paravan care impiedica incalzirea camerei. In cazul in care ai o canapea sau un obiect de mobilier in fata caloriferului, afla ca este momentul sa faci cateva schimbari in casa, pentru a lasa aerul sa circule liber, scrie vocea.biz.
 
6. Foloseste panouri radiante
Recomandate in special pentru spatiile mari, panourile radiante sunt o noua metoda prin care incaperile sunt incalzite fara sa mai fie necesara o centrala si fara sa mai consume gaze naturale. Cu toate ca sunt o sursa de incalzire mai ieftina, trebuie sa tii cont de faptul ca panourile radiante nu incalzesc tavanul sau peretele din spatele lui, existand astfel riscul sa se depuna igrasie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img