joi, 25 aprilie, 2024

GREVA CONTROLORILOR DE TRAFIC. Blue Air: Zborurile nu vor fi anulate, dar vor avea intarzieri

Distribuie:

Publicat:

Sindicatele din domeniul controlului de trafic aerian au decis sa mentina greva de avertisment stabilita pentru data de vineri, 12 mai, intre orele 11.00 si 13.00, astfel ca doar 33,3% din zborurile programate pentru acest interval orar vor fi asistate, restul fiind suspendate sau chiar anulate.

Formalitatile si controalele de pe aeroportul Otopeni se desfasoara conform programului

Formalitatie si controalele pe aeroportul International Henri Coanda Bucuresti se desfasoara conform programului, in contextul grevei de avertisment a controlorilor de trafic, a declarat, pentru MEDIAFAX, Valentin Iordache, directorul de comunicare al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti.

„Formalitatile si controalele se desfasoara conform programului obisnuit. Pasagerii vin la timp si isi fac toate formalitatile, urmand sa astepte in zona de imbarcare. Unii dintre ei vor pleca la timp sau foarte aproape de ora programata, unii vor pleca cu o intarziere care poate fi mai mica sau mai mare”, a spus directorul de comunicare al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti (CNAB).

„In intervalul 11.00 – 13.00 trebuiau sa fie 21 de decolari si 22 de aterizari, numai ca unii si-au mai modificat programul, asa ca nu mai sunt valabile aceste cifre”, a precizat Valentin Iordache.

La ora scrierii acestei stiri, potrivit tabelei de sosiri-plecari de pe site-ul bucharestairports.ro. ar urma sa decoleze 24 de aeronave, dintre care 4 sunt deja amanate, si sa aterizeze 30 de aeronave.

„Sunt si curse care deja au fost reprogramate, precum Tel Aviv, care urma sa decoleze la 12.35 si o sa plece la 13.35. Totul este dinamic si depinde direct de Eurocontrol. Eurocontrol decide care din cele 33% de curse care vor fi dirijate vor fi operate in intervalul acesta de timp si care urmeaza sa astepte terminarea grevei”, a mentionat Iordache.

UPDATE 10.00:  Tudorache(ATSR): Exista posibilitatea ca aeronavele sa nu decoleze de pe Otopeni in timpul grevei

Sindicatele din domeniul controlului de trafic aerian mentin, vineri, greva de avertisment, intre orele 11.00 si 13.00, existand posibilitatea ca nici o aeronava sa nu decoleze de pe aeroportul Otopeni sau de pe aeorportul din Cluj, a declarat, pentru MEDIAFAX, liderul sindical Gabriel Tudorache.

„Exista o mica posibilitate ca o aeronava sa decoleze de pe Otopeni in intervalul orar 11.00-13.00”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Gabriel Tudorache, presedintele Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR).

Potrivit reglementarilor din domeniu, in cazul unei greve de avertisment, controlorii de trafic trebuie sa asigure 33% din traficul de zbor. „Se pare ca avem full tranzit de 33%, 33% din avioane primind aprobare sa tranziteze Romania. E posibil ca nici de pe Cluj sa nu se decoleze”, a explicat Tudorache.

Potrivit liderului de sindicat, autoritatile de la Bruxelles decid care sunt zborurile care aterizeaza si decoleaza, prin serviciul care se ocupa cu regularizarea traficului, Network Manager, din cadrul Eurocontrol, nu ROMATSA. Astfel, companiile aeriene trebuie sa stie care sunt zborurile care decoleaza si aterizeaza pentru ca au depus la Eurocontrol planul de zbor.

Reprezentantii companiei Blue Air au transmis, vineri, pentru MEDIAFAX, ca zborurile nu vor fi anulate, dar vor avea intarzieri.

Reprezentantii companiei Wizz Air au transmis, joi, pentru MEDIAFAX, ca exista posibilitatea sa apara unele perturbari, desi si-au propus sa opereze toate zborurile spre si dinspre Romania, conform programului. „Le recomandam tuturor clientilor care calatoresc spre/dinspre Romania vineri, 12 mai, sa verifice situatia zborurilor din aplicatia pentru mobil sau de pe website pentru informatii in timp real”, se arata in raspunsul emis.

„Noi, sindicalistii din ATSR, ne cerem scuze public pentru disconfortul ce va fi creat vineri la pranz, cu ocazia grevei de avertisment. Totodata, tinem sa precizam urmatoarele: greva de avertisment este urmarea unei lungi batalii pentru pastrarea prestigiului acestei institutii romanesti, ROMATSA, pentru depolitizarea si decapusarea ei; Nu urmarim avantaje materiale, ci siguranta locului de munca, in conditiile in care, din cauza unui management defectuos, se ajunge cu pasi programati, la faliment si instrainare. Au vandut pamantul, urmeaza cerul? Inmultirea zborurilor pe teritoriul romanesc si diminuarea numarului de controlori de trafic constituie in acest moment un atac la adresa sigurantei traficului, cu toate eforturile pe care le depunem pentru a gestiona eficient traficul din spatiul aerian romanesc”, a transmis, joi seara, Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian – ATSR.

„De aceea”, mentioneaza sindicatul ATSR, „rugam publicul larg sa ne inteleaga si sa fie alaturi de noi in acest demers care ne priveste pe toti, familiile noastre, copiii nostri”. Mediafax.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img