vineri, 19 aprilie, 2024

Gripa se raspandeste rapid: 2 tari au declarat epidemie. Medic: ”Virusul, foarte puternic”

Distribuie:

Publicat:

In timp ce Romania se apropie de o epidemie de gripa, Bulgaria vecina, dar si Spania, au zone unde a fost deja declarata epidemia.

Situatia prezentata de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata o raspandire ingrijoratoare a virusului gripal in aceasta perioada. Medicii atrag atentia sa ne protejam daca in jurul nostru sunt bolnavi de gripa. Si sa adoptam un stil de viata sanatos, ca sa avem un sistem imunitar care sa poata lupta cu virusul.

Camerele de garda sunt pline de oameni ingrijorati ca au gripa. Numai la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Capitala, intr-o singura zi, medicii au vazut peste 400 de pacienti. Un sfert au fost diagnosticati cu gripa.

Carmen Cristescu, medic specialist Medicina Interna, asistent universitar Catedra de Virusologie: ”E un virus foarte puternic, cu o perioada de incubatie foarte scurta. De cand ne infectam pana la simptome, doar cateva zile. Si se transmite foarte usor pe cale aeriana. Gripa ca atare afecteaza in mod deosebit copii, gravide, batrani, oameni cu cancere si alte boli. Oameni cu o stare de sanatate perfecta, mai rar.”

In acest moment, conform datelor publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, virusul gripal are o raspandire foarte mare in multe tari din Europa, cum ar fi Franta, Germania, Italia si Spania. In tarile vecine cu Romania, cazurile de gripa sunt raspandite doar in anumite regiuni.

Autoritatile din Bulgaria si Spania au declarat deja epidemie de gripa in unele zone. La noi, Insititutul National de Sanatate Publica recunoaste ca a intarziat raportarile cu evolutia gripei pentru saptamana a doua.

Carmen Cristescu: ”De regula, la noi se raporteaza cu intarziere, ca totul cade in grija medicului, care trebuie sa se ocupe de pacient si apoi de raportare. Cu siguranta se raporteaza, dar cu un mare delay la noi in tara din cauza lipsei aparatului administrativ.”

Gripa e una dintre cele mai severe viroze respiratorii si se transmite foarte usor.

Medic: ”Exista posibilitatea ca o persoana sa fie purtatoare pentru un timp scurt sau lung de un virus gripal si sa-l transmita. Riscul e mai mic, pentru ca transmiterea virusului se face prin stranut si tuse. Omul sanatos nu tuseste si atunci imprastie in jur mai putini microbi.”

Iar daca purtatorul are un sistem imunitar puternic sau a fost vaccinat, virusul este respins inainte sa se instaleze.

Medic: ”Celula asta e capabila sa recunoasca microbi care trec prin sange si sa-i anihileze. Celulele infectate sunt marcate de niste anticorpi si celulele infecteaza suprafata lor. E capabila sa detecteze marcajele si ii spun ”omoara celulele astea modificate”.”

Pentru un sistem imunitar puternic, medicii spun ca trebuie sa avem un stil de viata sanatos, care inseamna odihna, alimentatie si sport. In plus, trebuie sa fim atenti la tratamentele cu antibiotice, care distrug flora intestinala, extrem de importanta pentru sistemul imunitar.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img