joi, 18 aprilie, 2024

Grupa sanguină și boliile grave la care suntem predispuși de-alungul vieții

Distribuie:

Publicat:

Exista patru grupe de sange (0, A, B, si AB), iar in Romania 33% din populatie are grupa 0, 43% grupa A, 16% grupa B si 8% grupa AB. In functie de grupa pe care o aveti, este mai probabil ca, in timp, sa dezvoltati anumite boli. Chiar dacă nu se cunosc foarte multe detalii, există o legătură semnificativă între grupa de sânge și starea generală de sănătate. Din păcate, nu putem controla ce grupă de sânge avem, dar ne ajută să știm pentru a avea în vedere posibilele slăbiciuni.

În funcţie de caracteristicile hematologice ale fiecărei grupe de sânge, sistemul imunitar va acţiona în mod diferit asupra virusurilor, bacteriilor şi afecţiunile provocate de acestea. De exemplu, un studiu realizat de oamenii de știință de la Harvard School of Public Health arată că cei care au grupele A, B sau AB prezintă un risc mai mare de boli coronariene, prin comparație cu cei cu grupa 0. De asemenea, aceleași grupe au un risc mai mare de formare de cheaguri de sânge periculoase.

Un alt studiu realizat de cei de la Universitatea din Vermont, care a implicat 30.000 de oameni, a arătat că cei cu grupa AB au un risc cu 82% mai mare de a avea probleme cu memoria, care pot provoca demență. Dr. Cushman, cel care a condus studiu, a spus că partea bună e că aceste lucruri pot fi controlate, atât timp cât persoana în cauză nu fumează, mănâncă sănătos și rămâne în formă. Recomandat ar fi și să își păstreze creierul activ prin citit, puzzle-uri și interacțiune socială.

Mai multe cercetări au scos la iveală faptul că cei cu grupa de sânge A prezintă riscuri crescute de cancer la stomac, potrivit lui Gustaf Edgren, expert în epidemiologie la Institutul Karolinska din Suedia. Oamenii cu grupa O, pe de altă parte, sunt mai predispuși la ulcer peptic. Având în vedere că ambele afecțiuni sunt asociate cu bacteria h pylori, specialistul susține că probabil grupele de sânge ne fac mai susceptibili la anumite infecții bacteriane.

Mai jos aveti pe fiecare grupa de sânge posibilele boli la care sunteți predispuși, în funcție de grupa de sânge pe care o aveți.

Grupa O

Persoanele care au grupa 0 de sange tind sa devina sensibile la schimbarea bioritmului, au un sistem imunitar hiperactiv, o aciditate crescuta si sunt predispuse la alcoolism. Ele au un risc mai mic de a muri de malarie, dar sunt mai vulnerabile la holera si ulcer stomacal cauzat de virusuri si bacterii. Geneticianul Danielle F. Shelton, cercetator la Universitatea din Manchester, a constatat, in urma unui studiu desfasurat in Islanda, unde predomina grupa de sange 0, ca riscul de cancer de col uterin, de rect, ca si de piele este extrem de crescut la femei. La fel de ridicat este riscul de cancer retinian si al glandei epifize, mai ales la femeile sub 35 de ani. De asemene este posibil ca aceste persoane sa dezvolte, in timp, alergii si afectiuni ale pielii, reumatism, hepatita, artrita, colecistita, afectiuni cardiace, boli inflamatorii, tulburari endocrine.

Grupa A

Este cea mai frecvent intalnita grupa de sange. Purtatorii ei prezinta un risc crescut la contractarea unor boli precum cele cardiovasculare si diabet, tulburari psihice si afectiuni de tip canceros. De regula au un sistem imunitar sensibil. Persoanele cu aceasta grupa de sange mai pot fi afectate de bolile endocrine, in special insuficienta tiroidiana si hipercorticismul, au tendinta de a retine apa in organism si sunt predispuse la constipatie atona, osteoporoza. Grupa sangvina A reprezinta un factor de risc in ceea ce priveste aparitia cancerului gastric la fel de mare ca si fumatul, consumul de alcool si consumul de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.

Grupa B

Persoanele cu grupa de sange B au o rezistenta mai mare la boli, sistemul lor imunitar fiind mai puternic. Totusi sistemul lor limfatic este unul deficitar, fapt care cauzeaza afectarea globulelor albe prin leucopenie, limfocitoza sau mononucleoza. Din acest motiv persoanele cu grupa sangvina B pot contracta mai des viroze, micoze, boli microbiene, reumatism si afectiuni pulmonare. De asemenea sunt mai predispuse la bolile autoimune, la oboseala cronica, diabet, afectiuni renale, hipotensiune arteriala si scaderi in greutate. Pe pielea acestora pot aparea uneori pete de culoare vinetie, fiind o consecinta a dificultatilor de coagulare, fapt care poate cauza tromboza. Persoanele cu grupa de sange B prezinta un risc mult mai mare de a suferi de cancer pancreatic. Aceasta grupa este mai putin vulnerabila la aparitia cancerelor tumorale, cancer pulmonar, endocrin (glandular) cerebral, insa pot fi expuse aparitiei cancerului osos si conjunctiv reticulat.

Grupa AB

Aceasta grupa reuneste caracteristici hematologice atat de la grupa A cat si de la grupa B, fapt ce genereaza afectiuni caracteristice ambelor grupe. In cazul grupe de sange AB incidenta la cancer de tiroida este maxima in Canada, S.U.A. si Europa. Aceste persoane manifesta un risc crescut de a dezvolta boli neuro-endocrine, afectiuni hematologice, metabolice, stres si carcinogeneza. Femeile cu grupa AB pot suferi mai frecvent de cancer ovarian sau preeclampsie. Compozitia grupei sanguine determina o rezistenta scazuta mai ales la frig si precipitatii. De aici rezulta pleurezii, reumatism, pneumonie si infectii virale. In schimb, persoanele cu grupa AB sunt mai rezistente la actiunea agentilor microbieni.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img