joi, 28 martie, 2024

Guvernul american aprobă vanzarea de rachete antibalistice către Japonia

Distribuie:

Publicat:

Guvernul SUA a aprobat vânzarea de rachete antibalistice către Japonia, pentru ca aceasta să se poată apăra împotriva ameninţării nucleare şi balistice crescânde din partea Coreei de Nord, a anunţat miercuri un oficial din cadrul Departamentului de Stat american, informează Reuters.

Informaţiile privind această vânzare survin în condiţiile în care Phenianul şi Seulul întreprind primele lor negocieri după mai mult de doi ani, menite să ducă la soluţionarea crizei provocate de programul nuclear nord-coreean. Acordul privind vânzarea de rachete are loc la un an după ce Coreea de Nord şi-a intensificat lansările de rachete, unele dintre ele survolând teritoriul Japoniei, şi după cel de-al şaselea şi cel mai puternic test nuclear nord-coreean. Aceste acţiuni ale Coreei de Nord au determinat o campanie condusă de SUA în vederea înăspririi sancţiunilor ONU, pe care Phenianul le-a calificat un act de război.

Departamentul de Stat al SUA i-a cerut marţi Congresului să aprobe vânzarea, în valoare totală de 133 de milioane de dolari, a patru rachete şi a echipamentului corespunzător, rachete ce pot fi lansate de pe distrugătoare aflate pe mare sau de pe sisteme aflate la sol.

Vânzarea acestor rachete antibalistice, produse de Raytheon Co şi BAE Systems, urmează "angajamentul preşedintelui Trump de a oferi capabilităţi defensive suplimentare aliaţilor ameninţaţi de comportamentul provocator al Coreei de Nord", a adăugat oficialul.

Japonia a decis în mod oficial în decembrie să-şi întărească sistemele de apărare antirachetă pin interceptoare şi printr-un radar Aegis poziţionat la sol fabricate de SUA.

Amplasarea propusă a două sisteme Aegis Ashore fără rachete va costa cel puţin 2 miliarde şi nu va deveni operaţională până cel puţin în 2023, au anunţat în decembrie pentru Reuters surse la curent cu acest plan.

Secretarul american al apărării James Mattis şi ministrul nipon al apărării Itsunori Onodera, au condamnat luni, în cadrul unei convorbiri telefonice, "nesăbuinţa şi comportamentul ilicit" al Coreei de Nord, potrivit unui comunicat al Pentagonului.AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img