sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Guvernul Ciolos:Propunerea pentru Educatie a fost validata

Distribuie:

Publicat:

Ministrul desemnat pentru portofoliul Educatiei, Adrian Curaj, a fost validat luni de comisiile parlamentare de specialitate cu unanimitate de voturi.

‘Respect legitimitatea Parlamentului, voi fi prezent de cate ori ma solicitati. Cercetarea, Inovarea corelate cu Antreprenoriatul reprezinta sansa ca Romania sa se aseze in randul tarilor dezvoltate. (…) Angajamentul nostru este ca in decembrie sa venim cu masurile ce vor fi prezentate in detaliu, atunci cand vom avea si bugetul pe 2016, pentru a avea un plan realist’, a afirmat Curaj.

El a spus ca foarte importanta este si vocea cetatenilor care trebuie ascultata. ‘Educatia pentru sanatate, sportul il vom sustine impreuna, dar stau sa ma gandesc in ce masura vom vedea parte a diverselor materii, domenii. Ce frumos ar fi ca elevii sa poata sa asocieze fizica cu experimentele’, a spus ministrul desemnat.

In opinia profesorului Adrian Curaj, extrem de importanta este si formarea profesorilor si formarea initiala prin programe universitare. Curaj a spus ca este nevoie de programe de investitii mai ales in scolile din mediul rural, iar scolile sa fie aduse la un standard minim de calitate.

‘Cred ca daca nu gandim la corelarea invatamantului cu cerintele pietei muncii facem o mare greseala’, a afirmat profesorul universitar. El a subliniat necesitatea atragerii si mentinerii talentelor, inclusiv talentul si expertiza diasporei. De asemenea, coerenta inovarii trebuie sustinuta, spune Curaj, si prin mediul privat. ‘Voi lupta cat se poate, n-am termen, pentru un buget cu sens la cercetare. (…) Ma voi lupta cu toate armele posibile si cu sufletul si cu mainile, pentru un buget cu sens. (…) Spuneam ca trebuie o crestere majora a bugetului de 0,24% a bugetului cercetarii. Poate 1% nu reusim sa facem anul asta, dar daca reusim sa atragem un plus de 0,12%, ceea ce inseamna un plus cu 50%’, a afirmat Curaj referindu-se la bugetul alocat Cercetarii.

El a spus ca ARACIS, dar si ‘multe alte institutii’ trebuie sa treaca printr-un efort ‘mare’ de transformare institutionala.

‘ARACIS trebuie sa isi gaseasca forma de a creste si sunt convins ca va creste’, a spus ministrul desemnat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img