vineri, 29 martie, 2024

Guvernul discuta astazi abrogarea exceptarii plagiatelor demnitarilor de la prevederile generale

Distribuie:

Publicat:

Guvernul va discuta in sedinta de marti proiectul de ordonanta de urgenta privind abrogarea prevederilor potrivit carora plagiatele demnitarilor sunt analizate direct de Consiliul National de Etica (CNE), nu si de comisiile de etica ale universitatilor.

Potrivit informatiilor date publicitatii de catre Executiv, pe ordinea de zi a sedintei de marti figureaza proiectul de ordonanta de urgenta a Guvernului (OUG) pentru modificarea Legii 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare.

Proiectul a fost pus in dezbatere publica de catre Ministerul Educatiei si prevede abrogarea art. 4 – 2 (3) din lege, potrivit caruia “se excepteaza de la prevederile alin. (1) lit. a) sesizarile sau contestatiile care vizeaza conducatori de institutii si unitati de cercetare-dezvoltare ori de institutii publice, membri ai consiliilor de administratie, ai comitetelor de directie, ai consiliilor stiintifice sau ai comisiilor de etica ale institutiilor si unitatilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu functii de demnitate publica, care sunt analizate direct de Consiliul National de Etica”.

Potrivit prevederilor de la care demnitarii sunt exceptati in prezent, “sesizarile privind abaterile de la normele de buna conduita in activitatea de cercetare-dezvoltare sunt analizate in doua etape detaliate in Codul de etica: a) analiza la nivelul institutiei in cadrul careia presupusele abateri s-au produs, denumita prima etapa, care se desfasoara conform art. 11 si prevederilor Codului de etica;

b) analiza la nivelul Consiliului National de Etica, denumita etapa a doua”.

Potrivit legii, Consiliul National de Etica are obligatia sa analizeze sesizari sau contestatii in oricare dintre urmatoarele cazuri: daca prima etapa a produs un raport in termenul de 45 de zile prevazut la art. 11 alin. (3) si daca la sesizare sau contestatie este anexata o copie simpla, in format scris ori electronic, dupa raportul elaborat in cadrul primei etape, si respectiv daca prima etapa nu a produs un raport in termenul prevazut.

In plus, proiectul de ordonata prevede si abrogarea, din lista sanctiunilor pe care le poate propune CNE, a celei constand in retragerea calitatii de conducator de doctorat si/sau a atestatului de abilitare si retragerea titlului de doctor.

Modul de retragere a titlului de doctor si a calitatii de conducator de doctorat si/sau a atestatului de abilitare vor fi reglementate printr-o OUG de modificare a Legii educatiei nationale nr.1/2011, care va fi supusa aprobarii Guvernului in sedinta de la inceputul lunii februarie 2016, au precizat, pentru MEDIAFAX, oficiali din Ministerul Educatiei.

Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a anuntat, in 11 decembrie, ca, in luna ianuarie, va anunta cadrul institutional si normativ in ceea ce priveste doctoratele si cu privire la Consiliul National de Etica.
Ministrul a spus ca se fac demersuri pentru a crea un cadru institutional si normativ in care, pe termen scurt, mediu si lung, sa fie reconstituita credibilitatea in sistem.

“CNE va fi in momentul in care decidem sistemul si voi anunta dupa ce comisia stabilita, numita deja, va lucra, dupa ce vom stabili toate lucrurile acestea vom vedea, in functie de atributii, ce membrii vom invita, ce personalitati vor fi acolo”, a spus Curaj.

Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a decis la inceputul lunii decembrie, la aproape doua saptamani de la preluarea functiei si in contextul discutiilor privind analiza tezei de doctorat a noului ministru al Internelor, Petre Toba, revocarea Consiliului National de Etica, din cadrul Autoritatii Nationale de Cercetare Stiintifica.

CNE a analizat tezele de doctorat ale demnitarilor incepand din 2012, dupa ce Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a fost reorganizat, dupa ce a stabilit, in 29 iunie 2012, ca Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat.

Adrian Curaj a afirmat ca in Romania nu exista doua categorii de doctorat, una pentru demnitari si alta pentru restul doctoranzilor, si de aceea nu trebuie o comisie speciala care sa se ocupe doar de tezele de doctorat ale celor care ocupa functii in stat.

Decizia a fost luata dupa ce premierul Dacian Ciolos i-a solicitat ministrului Adrian Curaj sa ii prezinte un punct de vedere legat de rolul comisiilor de evaluare a lucrarilor de doctorat, in conditiile in care in prezent functioneaza mai multe comisii de evaluare a tezelor de doctorat, atat la nivel national, cat si in jurul universitatilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img