vineri, 29 martie, 2024

Guvernul socialist portughez s-a mentinut ‘pe pozitie’ in ciuda unei motiuni de cenzura depusa de un partid minoritar de dreapta

Distribuie:

Publicat:

Majoritatea de stânga din Parlamentul portughez a respins miercuri o moţiune de cenzură depusă de un partid minoritar de dreapta împotriva guvernului socialist, care păstrează avantajul în sondaje în vederea alegerilor europene şi legislative din acest an, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

 

Fără nicio surpriză, deputaţii socialiştii şi aliaţii lor din stânga antiliberală au votat împotriva textului propus de Partidul popular (CDS-PP), care nu are decât 18 aleşi din 230, şi susţinut de principala formaţiune de opoziţie, Partidul social-democrat (PSD, centru dreapta).

"Această moţiune nu are decât un singur interes: să confirme că dreapta este minoritară în această adunare", a declarat prim-ministrul Antonio Costa înainte de vot, apreciind că această iniţiativă a CDS-PP, care a depus deja în zadar o moţiune de cenzură în 2017, este un "act ratat".

Preşedintele PSD, Rui Rio, a declarat în prealabil că grupul său parlamentar va vota moţiunea, recunoscând însă că aceasta nu are "niciun efect practic".

Cu trei luni de zile până la alegerile europene de pe 26 mai şi mai puţin de opt luni până la alegerile legislative de pe 6 octombrie, Partidul socialist se află în fruntea sondajelor, cu 36 până la 40% din intenţiile de vot, potrivit mai multor sondaje.

PSD este creditat cu 24% din voturi, în timp ce CDS-PP este creditat cu 7-8% din intenţiile de vot. Aceste două partide au guvernat Portugalia în coaliţie între 2011 şi 2015.

În pofida acestui avans, Partidul socialist va avea dificultăţi în a obţine o majoritate absolută în Parlament şi care ar scuti-o să-şi reînnoiască alianţa parlamentară cu partidele cu orientări mai de stânga.

La legislativele din 2015, socialiştii s-au clasat pe poziţia a doua după coaliţia de dreapta la final de mandat, dar Antonio Costa a reuşit să preia guvernarea încheind un acord inedit cu Blocul de stânga şi Partidul comunist, notează AFP.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img