luni, 18 martie, 2024

Guvernul va concluziona în sedința de miercuri proiectul de Ordonanţă care permite mutarea banilor de pe Măsura 3 pe Măsura 2

Distribuie:

Publicat:

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care permite mutarea banilor de pe Măsura 3 (granturi pentru investiţii) spre Măsura 2 (granturi pentru capital de lucru) intră la aprobare în şedinţa de miercuri a Guvernului, informează Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Măsura 3, în varianta prezentă, va fi anulată din cauza suspiciunilor de fraudare, confirmate de DNA prin începerea unei urmăriri penale in rem, scrie Agerpres.ro.

Beneficiarii care au depus cereri de finanţare în cadrul Măsurii 3 nu vor fi restricţionaţi prin criterii de eligibilitate să îşi redepună aplicaţia în vederea obţinerii de granturi.

"Schimbările preconizate urmăresc anularea în forma actuală a Măsurii 3 pentru a permite realocarea sumelor de la Măsura 3 la Măsura 2 pentru satisfacerea tuturor cererilor de finanţare eligibile depuse în acest moment", precizează sursa citată printr-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

Proiectul de OUG este iniţiat de Ministerul Economiei Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) şi de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

În cadrul Măsurii 2 s-au depus un număr de 22.226 cereri, în valoare de 5,25 miliarde de lei, din care 16.823 au fost deja admise.

Potrivit MEAT, fondurile pentru Măsura 2 au fost majorate cu 500 de milioane de euro fără acoperire anul trecut.

"Anul acesta MEAT a reuşit să realoce o parte din fonduri astfel încât numărul cererilor finanţate să ajungă până la numărul de registru unic electronic (RUE) 9.633. În urma transferului de fonduri permis de această OUG, estimarea este că se va ajunge cu plăţile la RUE 17.000", precizează instituţia.

Pe de altă parte, Măsura 3 va fi relansată cu sume provenite în totalitate din REACT – EU.

Potrivit datelor prezentate în Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ, pentru Măsura 1 s-au înregistrat un număr de 29.250 cereri. După evaluarea acestora şi procesul de contractare, rezultă o economie de aproximativ 50 de milioane de euro.

În cadrul Măsurii 2 s-au depus un număr de 22.226 cereri, în valoare de 5,25 miliarde de lei. Având în vedere epuizarea bugetului, doar 3.945 contracte de finanţare au putut fi semnate.

În cadrul Măsurii 3 au fost depuse 27.736 cereri. Din cauza inexistenţei unor criterii clare de departajare, peste 80% dintre proiecte au primit punctajul maxim (100 din 100), ceea ce depăşeşte alocarea financiară aferentă acestei măsuri (207 milioane de euro FEDR, conform POC).

"Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 199/2020 în legătură cu sprijinul din fonduri nerambursabile pentru Măsura 2 – capital de lucru s-a stabilit că pentru aplicaţiile de finanţare depuse până la data de 28 octombrie 2020 inclusiv, fondurile alocate pentru granturile destinate capitalului de lucru sunt în valoare de 1.067.095.588 euro, din care 765.000.000 euro fonduri externe nerambursabile şi 142.031.250 euro fonduri de la bugetul de stat şi coparticipare de 160.064.338 euro de la beneficiari. În aceste condiţii, dispoziţia legală, nesusceptibilă de interpretare, obligă la aplicarea sa în forma notificată şi autorizată de Comisia Europeana, respectiv la alocarea de fonduri pentru toţi beneficiarii eligibili ale căror aplicaţii au fost depuse in interiorul termenului de decădere", se menţionează în Nota de fundamentare.

În ceea ce priveşte ajutorul sub formă de granturi pentru investiţii aferent Măsurii 3, acesta nu a fost încă acordat, finalizându-se exclusiv etapa înscrierilor, având în vedere necesitatea finalizării, în condiţiile legii, a acordării finanţării pentru măsurile microgranturi şi granturi pentru capital de lucru, demarate anterior.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img