joi, 25 aprilie, 2024

Hackerii folosesc tot mai des metoda ‘Accidentul’ in mediul online. In Romania, tinta raman tot persoanele in varsta

Distribuie:

Publicat:

Hackerii suna la intamplare, pacalesc utilizatorii si ii sperie ca au calculatoarele infectate cu virusi. Apoi le fura datele personale si banii. Este cel mai nou tip de infractiune informatica. Dupa ce anii trecuti a luat amploare in India, acum s-a raspandit si in Romania.

Raufacatorii care au pus la punct metoda “Accidentul” pe internet profita de naivitatea victimelor. Si exploateaza din plin emotiile acestora, dar si lipsa cunostintelor de folosire a unui computer sau a unui telefon inteligent.

Sunt adevarate retele care infiinteaza structuri de tip call-center si folosesc identitati profesionale false doar pentru a pacali cat mai multi creduli.

Odata convinse, victimele urmeaza pasii indicati prin telefon de falsii specialisti si nu fac decat sa ofere acces nelimitat infractorilor in calculatoarele personale.

O alta metoda este mesajul inselator primit pe telefonul mobil. Atacul are loc dupa accesarea mesajelor mincinoase. A patit-o chiar mama unui ofiter de politie.

Anul trecut, pagubitii de la noi din tara abordati prin aceasta metoda au pierdut zeci de mii de lei.

In India, in 2018 au fost desfiintate 16 spatii de tip call-center.

Anchetatorii au stabilit ca mii de oameni din 15 tari, inclusiv din Romania, au fost prejudiciati de falsii angajati ai companiilor de securitate informatica. 39 dintre acestia au fost arestati.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img