vineri, 19 aprilie, 2024

Hartuirea sexuala si alte 332 de abateri pentru care nu mai primim amenda din prima

Distribuie:

Publicat:

Hartuirea sexuala a angajatilor, vanzarea de lucrari de diploma sau doctorat pentru plagiatori, abateri de la regimul silvic pedepsite mai aspru de anul trecut pentru a evita infrigementul, precum si nedeclararea in termen a veniturilor sunt printre cele 333 de contraventii care nu vor mai fi sanctionate decat cu avertisment si nu cu amenda daca este vorba de prima abatere, iar in 90 de zile se remediaza. Prevederile se regasesc in proiectul de lege al preventiei pus, joi, in dezbatere publica de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat. Cele 333 de contraventii sunt doar in stadiul de propunere, lista finala urmand a se decide dupa 1 mai, cand expira termenul dezbaterii publice.

Mai exact, potrivit proiectului, la prima constatare a unei contraventii se incheie un proces verbal de constatare si sanctiune cu avertisment, la care se anexeaza un plan de remediere. Termenul pentru intrarea in legalitate este de trei luni. Contravenientul beneficiaza de aceste masuri, o singura data pentru oricare dintre contraventiile mentionate in proiectul de lege, in termen de 3 ani de la data aplicarii sanctiunii avertismentului, scrie Gandul. 

„Scopul prezentei legi este de a reglementa o serie de instrumente care sa asigure prevenirea savarsirii de contraventii de catre persoanele/entitatile care desfasoara activitate economica, precum si prevenirea savarsirii de contraventii de catre institutiile publice si institutiile publice locale”, se arata in proiectul de lege, in a carui anexa sunt prevazute contraventii, din peste o suta de legi, ordonante si hotarari de guvern, care ar urma sa intre sub incidenta noilor masuri. 

„E rezultatul unei munci de aproape doua luni. E o lege care e asteptata de mediul de afaceri, iar in text ati adaugat si component pentru administratie. Este, totodata, un proiect de lege prioritar pentru noi, parte a programului de guvernare, care va ajuta foarte mult mediul de afaceri”, a spus premierul Sorin Grindeanu, in sedinta de Guvern de joi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img