vineri, 26 aprilie, 2024

Hormonul care demonstreaza de ce femeile experimentează mai multă durere decat bărbații

Distribuie:

Publicat:

De ce femeile experimentează mai multă durere? Un hormon produs în glanda hipofizară poate explica de ce unele femei sunt mai vulnerabile la dezvoltarea durerii decât bărbații, a dezvăluit un studiu pe șoareci de sex feminin.

Prolactina este un hormon endocrin fabricat și eliberat de glanda pituitară de la baza creierului. Acest neurohormon este responsabil pentru multe comportamente și răspunsuri fizice asociate cu sarcina și cu maternitatea, cum ar fi ajutarea sânilor să crească și să facă lapte în timpul sarcinii. Niveluri scăzute de prolactină se găsesc, de asemenea, la femeile și bărbații care nu sunt însărcinate, conform Bibliotecii Naționale a Medicinii din SUA.

Cercetătorii care studiază la Universitatea din Arizona College of Medicine – Tucson consideră că producția de prolactină poate juca, de asemenea, un rol în reacția organismului la durere. Munca lor a relevat un „mecanism dependent de sex care promovează durerea” la nivelul nociceptorului, „blocul fundamental al durerii”.

De ce femeile experimentează mai multă durere?

Femeile sunt mai cunoscute pentru a experimenta ceea ce se numește sindromul durerii funcționale (FPS), o afecțiune slab înțeleasă prin care o persoană va suferi durere fără nicio vătămare. De obicei, durerea acționează ca un semnal de avertizare pentru creier că ceva nu este în regulă cu corpul, dar cei cu FPS se confruntă cu durere fără nicio cauză directă sau problema de bază. Se crede că între 0,5 și 1,7 la sută din populație prezintă FPS și din motive care nu sunt neclare, simptomele par să fie mai răspândite la femei.

„Dintre toate aceste tulburări de durere prevalente de sex feminin, migrenele sunt printre cele mai frecvente, cu aproximativ 35 de milioane de pacienți cu migrenă în Statele Unite, iar trei din patru dintre acestia sunt femei. În plus, la pacienții cu fibromialgie, nouă din 10 sunt femei; pentru sindromul intestinului iritabil, trei din patru sunt femei”, a spus dr. Frank Porreca într-o declarație.

Se pare că sistemul prolactinei poate fi de asemenea perturbat de anumite medicamente, provocând mai multă durere decât înainte. Când vine vorba de opioide pentru combaterea durerii, unii utilizatori – și mai ales femei – raportează senzația unei creșteri a durerii după administrarea medicamentului, o afecțiune cunoscută sub numele de hiperalgezie indusă de opioizi.

Descoperirile ar putea deschide calea pentru crearea de terapii medicamentoase adaptate care vizează sistemul de prolactină conceput special pentru femei la nivel individual.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img