joi, 25 aprilie, 2024

„Hormonul iubirii” ar putea detine cheia pentru tratarea COVID-19

Distribuie:

Publicat:

Așa-numitul hormon al iubirii, oxitocina, merită să fie investigat de cercetători pentru un tratament anti-COVID, potrivit unui nou studiu.

Una dintre cele mai grave complicații ale infecției cu noul coronavirus este „furtuna de citokine”, atunci când organismul își atacă propriile țesuturi.

În prezent, nu există tratament aprobat de FDA pentru COVID-19, ceea ce înseamnă că „utilizarea unor medicamente existente, care pot preveni furtuna de citokine în fazele incipiente ale bolii este o prioritate”, potrivit oamenilor de știință.

Cercetările de până acum sugerează că oxitocina — un hormon produs în creier și implicat în reproducere și naștere — reduce inflamația.

În acest nou studiu, cercetătorul Ali Imami, asistent de cercetare, absolvent la Universitatea Toledo din Ohio, și colegii lui, au folosit o bază de date a Institutelor Naționale de Sănătate din SUA pentru a analiza caracteristicile genelor tratate cu medicamente strâns legate de oxitocină.

Oxitocina, „hormonul iubirii”, tratament țintit pentru furtuni de citokine, la pacienții cu COVID-19

Oamenii de știință au descoperit că un medicament în special, carbetocina, are caracteristici similare (numite semnătură) cu genele cu expresie redusă a markerilor inflamatori care declanșează furtuna de citokine la pacienții cu COVID-19, potrivit Physiological Genomics.

Caracteristicele carbetocinei sugerează că medicamentul poate declanșa activarea celulelor imune numite celule T, care joacă un rol important în răspunsul imun. De asemenea, semnătura carbetocinei este similară cu cea a lopinavirului, un medicament antiretroviral studiat ca tratament pentru COVID-19.

Toți acești factori indică faptul că oxitocina poate avea potențial ca tratament specific pentru furtuni de citokine la pacienții COVID-19,  au transmis cercetatorii într-un comunicat de presă al American Physiological Society.

„Înțelegerea mecanismelor prin care oxitocina poate fi o nouă țintă imună este crucială”, au concluzionat autorii în raportul lor.

Cu toate acestea, ei au adăugat că „siguranța și eficacitatea oxitocinei intravenoase la pacienții spitalizați cu COVID-19 rămân să fie evaluate”.

continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img