joi, 28 martie, 2024

Iata care e cea mai importanta alegere pe care o poti face ca sa fii fericit

Distribuie:

Publicat:

Moran Cerf, expert in neurologie la Universitatea Northwestern, studiaza creierul uman de cand se stie, iar de peste 10 ani s-a concentrat asupra procesului luarii deciziilor. Dupa atata amar de vreme, cercetarile sale au dus la o singura concluzie: cea mai buna cale de a maximiza fericirea nu are nimic de-a face cu experientele traite, cu bunurile materiale sau cu filozofia personala.

Tot ce conteaza, potrivit omului de stiinta, este cu cine iti petreci timpul. Insa e vorba de un pic mai mult decat a-ti alege prietenii cu grija, arata ziare.com, care citeaza Science Alert.

Exista doua motive pentru care compania cuiva e cel mai important factor pentru satisfactia pe termen lung. Primul are la baza faptul ca procesul luarii deciziilor e unul obositor, daca nu chiar extenuant. Multe cercetari au aratat ca oamenii au o "cantitate" limitata de energie mentala rezervata pentru a face alegeri.

Sa-ti alegi hainele pentru ziua respectiva, sa decizi ce sa mananci, unde, ce muzica sa asculti, ce post de radio, ce sa faci in timpul liber – toate acestea storc creierul de energie, desi n-ai crede. Cerf, de exemplu, pentru a mai scapa de povara unei alegeri, opteaza intotdeauna pentru al doilea fel de mancare de la categoria "specialitatile zilei", de pe orice meniu.

Al doilea motiv, asa cum il explica Cerf, e acela ca in mod fals credem ca detinem controlul fericirii noastre, facand tot felul de alegeri. Credem, in mod eronat, ca, atata vreme cat facem alegerile bune, ramanem pe calea cea buna, calea catre fericire, satisfactie in viata.

In realitate, insa, spune Cerf, procesul luarii deciziilor e influentat de foarte multe lucruri care modifica felul in care judecam. Adesea percepem in mod eronat, peste ani, experientele rele ca fiind bune si invers. Ne lasam influentati de emotii atunci cand vrem sa luam o decizie rationala. Apoi, conteaza si ce cred cei din jur, perceptia generala, atunci cand luam decizii. Ajungem sa alegem intr-un fel in care nu am fi facut-o daca ar fi fost sa ne bazam doar pe propria judecata.

"Doar a fi alaturi de anumite persoane face ca creierul tau sa se alinieze cu al lor", explica Cerf, iar asta se intampla intr-un context unde importante sunt si mirosul camerei, nivelul de zgomot si tot asa. "Asta inseamna ca oamenii cu care iti petreci timpul au un impact considerabil asupra felului in care percepi si te raportezi la realitate, peste ceea ce poate fi explicat. Iar unul dintre efecte e acela ca devii la fel", mai spune omul de stiinta.

Si poti observa asta in viata de zi cu zi. Stai cu oameni anosti si vei vedea cum te molipsesti si starea ta de spirit se schimba in rau. Stai cu o persoana care vorbeste repede si vei vedea ca in scurt timp si tu vei grabi vorba si conversatia va fi foarte animata. Stai cu oameni amuzanti si vei vedea cat umor ai si tu si ce bine te vei simti.

Concluzia lui Cerf este aceea ca, pentru o viata cat mai fericita si cat mai putin stres, ar trebui sa luam cat mai putine decizii marunte si sa lasam energia mentala pentru cele cu adevarat importante, sa ne inconjuram de oameni care ne pot transmite starile care ne plac. Peste o vreme, noi insine ne vom transforma, preluand acea atitudine sau compotrament care ne place.

Cu alte cuvinte, nu e important la ce restaurant mananci. Esential e cu cine mananci. Alege o persoana in care sa ai incredere si sunt sanse mari ca ea sa aleaga ceva ce iti va face placere. In mod similar, daca vrei sa duci o viata mai sanatoasa, sa faci mai mult sport, sa stai mai putin la TV, singura decizie pe care trebuie sa o iei e sa ai grija de cine te inconjori.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img