vineri, 29 martie, 2024

Iata schema infractionala a lui Mihail Vlasov: spaga de 1 milion de euro petru un proiect in Parlament

Distribuie:

Publicat:

Actiuni „eminamente” infractionale au premers si insotit depunerea proiectului legislativ in Parlament in cazul legii prin care Camera de Comert si Industrie a Romaniei urma sa preia Registrul Comertului. Concluzia apartine judecatorilor care l-au condamnat la doi ani de inchisoare pe fostul sef al Camerei, Mihai Vlasov. 

„Mandatul parlamentar presupune exercitarea cu buna credinta a atributiilor specifice in sensul sustinerii unui interes comun si general, iar nu al unuia privat si obscur”.  Aceasta este concluzia a trei judecatori de la Curtea Suprema care l-au condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu executare pentru dare de mita pe Mihail Vlasov (74 de ani), fostul presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR). 

Vlasov a fost gasit vinovat ca i-a dat spaga fostului deputat Mircea Grosaru (decedat in 2014) pentru promovarea in Parlament a unui proiect de act normativ prin care CCIR sa poata prelua Oficiul National al Registrului Comertului. Miza era preluarea patrimoniului si incasarea veniturilor Registrului Comertului. „A fost modalitatea pe care eu am gasit-o, pentru ca Camerele sa stap… Camera sa stapaneasca banii de la, de la Oficiu”, explica Vlasov unui amic, intr-o interceptare telefonica, demersul sau legislativ. In schimbul serviciului din Parlament, Vlasov i-a promis lui Grosaru ca il va numi arbitru in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa CCIR. 

Vlasov a fost depistat din greseala de procurorii DNA. Practic, acesta era monitorizat de DNA intr-un dosar privind o spaga de 1 milion de euro pe care urma sa o incaseze, caz in care a fost condamnat la 5 ani de inchisoare. 

In timpul filajului, procurorii l-au interceptat pe presedintele CCIR cand punea la cale initiativa legislativa. Anchetatorii sustin ca Vlasov a depus o munca asidua pentru influentarea unor parlamentari din toata sfera politica in vederea semnarii si sustinerii respectivei initiative legislative. In special, influenta s-a exercitat asupra parlamentarilor care au avut calitatea de arbitri in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International (Florin Iordache, Alina Gorghiu si Aurel Vainer).

“Pune-ma, ma, si pe mine, ma, arbitru, ma, la tine acolo, ma!” 
Curtea Suprema a prezentat in motivare si discutia dintre Mihail Vlasov si Mircea Grosaru, din 26 martie 2013, in care cel de-al doilea ii cere sa fie numit arbitru.
 
Grosaru: Ne intalnim si noi odata, sa stam de vorba? 
Vlasov: Da. Da’pai ne intalnim, sigur. 
Grosaru: Auzi, pune-ma, ma, si pe mine, ma, arbitru, ma, la tine acolo, ma! 
Vlasov: Pai da’…a… Pai, ma, pai, fii atent, nu ne intalnim o data.. ?
Grosaru: Da… 
Vlasov: A, a, vino maine la mine, pentru ca pe sase am colegiu. 
Grosaru: Pai, hai, ca uite, vin maine la tine. Da? 
Vlasov: Da. Vino maine. Hai! 
Grosaru: La ce ora? 
Vlasov: Pe la ora unspe.
Grosaru: La unspe sunt la tine, da? 
Vlasov: Bine, hai pa! 
Grosaru: Hai, te pup Misule, numai bine! 
Vlasov: Pa, pa! 

„Sintetizand situatia de fapt din prezenta cauza, intre parlamentar si presedintele Colegiului de Conducere al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei a intervenit un troc, calitatea de arbitru pentru sustinerea proiectului legislativ, conduita eminamente infractionala, profund imorala si apta a zdruncina increderea in institutiile vizate. Fata de acuzatia formulata nu are nicio relevanta continutul proiectului de lege ori vocatia de a deveni arbitru”, au conchis judecatorii Curtii Supreme.

Continuarea AICI 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img