vineri, 29 martie, 2024

Igiena: mainile noastre sunt mai murdare decat barele de la metrou

Distribuie:

Publicat:

Mainile sunt mai murdare decât credem! Aproape 12% din populație se spală pe mâini înainte de a mânca, în timp ce degetele poartă mai multe bacterii decât băncile publice, conform rezultatelor unui sondaj britanic.

Barele de metrou, băncile publice, rampele scărilor rulante… nu sunt cele mai murdare! Acestea sunt mâinile tale, care transportă singure aproximativ 10 milioane de bacterii.

Bola Lafe, fondatorul companiei englezești de dezinfectanti Aquaint, a comandat un sondaj pentru a înțelege unde bacteriile sunt cele mai numeroase și pentru a afla date despre igiena populației.

Testele de laborator au făcut posibilă analiza densității bacteriene a 25 de probe de pe mese de fast-food, baruri de metrou, rape de scară rulantă, scaune înalte pentru copii, bănci publice… și alte obiecte suspecte din viața de zi cu zi pe care oamenii evită să o atingă pentru a nu fi contaminati cu viruși sau bacterii.

Rezultatele acestui studiu au surprins cercetătorii care au descoperit că aceste obiecte care păreau murdare conțineau puține bacterii periculoase precum Escherichia coli (E.coli), care pot provoca gastroenterită, infecții ale tractului urinar sau stafilococi.

În schimb, cercetătorii de la Universitatea din Arizona au numărat aproape 10 milioane de bacterii pe mâinile lor și bureții de bucătărie.

„Mâinile lucrătorului de birou tipic vin în contact cu 10 milioane de bacterii pe zi și sunt un mijloc excelent de transport pentru acești microbi”, spune medicul microbiolog Peter Barratt.

Mainile sunt mai murdare decât credem!

În condiții optime, bacteriile pot crește foarte repede și se pot dubla la fiecare 20 de minute. Și mâinile umede răspândesc de 1000 de ori mai multe bacterii decât mâinile uscate.

Deoarece bacteriile pot trăi pe mâinile unei persoane timp de câteva ore, este esențial să te speli pe mâini cel puțin la fiecare patru ore pentru a limita răspândirea acestor microbi.

Cu toate acestea, rezultatele acestui sondaj arată că doar 12% din populație se spală pe mâini înainte de a mânca. De asemenea, dezvăluie că un sfert dintre cei chestionați au recunoscut că nu se spală niciodată pe mâini sau se spală rar pe mâini după ce sufla nasul, iar 27% nu fac acest lucru după ce au călătorit cu transportul public.

„Pentru o igienă perfectă, ar trebui să spalăm mâinile timp de cel puțin 30 de secunde. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că ne spălăm bine între degete, pe palmă, în jurul încheieturii, pe scurt, în toate locurile în contact cu suprafețele pe care sunt depuse bacteriile”, spun experții.

Potrivit Institutului Național de Prevenire și Educație pentru Sănătate (Inpes), 7 din 10 francezi nu se spală pe mâini după ce au folosit transportul în comun sau după ce au suflat nasul, iar 4 din 10 persoane nu se spăla pe mâini înainte de a găti, spălarea mâinilor fiind cheia pentru a preveni răspândirea virusurilor și infecțiilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img