vineri, 19 aprilie, 2024

Iluminatul public din Vaslui ar putea fi preluat de primarie

Distribuie:

Publicat:

Pentru urmatoarea sedinta de Consiliu Local al Municipiului Vaslui, autoritatile si-au propus sa solicite preluarea sistemului de iluminat public, aflat in proprietatea SC E.ON Distributie, din pricina defectiunilor tot mai dese care au loc dar si pentru intarzierea cu care E.ON intervine pentru efectuarea reparatiilor.

Reteaua de iluminat a fost realizata din banii primariei si a costat nu mai putin de 112 mii de euro fara TVA, insa a ajuns in proprietatea firmei de distributie a energiei electrice, asa cum de altfel se intampla si in cazurile noilor bransati.

“Punctele de aprindere care se afla actual in patrimoniul operatorului privat de retea creeaza mari dificultati in gestionarea si ajustarea programului de iluminat, deoarece programatoarele orare cu care sunt dotate acestea necesita reglajul la decada pentru asigurarea gradului de iluminare conform standardelor legale in vigoare. Acest reglaj este realizat actualmente doar de reprezentantii operatorului. De asemenea, S.I.P din Municipiul Vaslui este format din retele de iluminat public subterane, aeriene si stalpi de iluminat, toate acestea sunt intr-un avansat grad de uzura din punct de vedere fizic si moral”, se arata in expunerea de motive a proiectului de hotarare.

Inca din 2013, Primaria Vaslui poarta negocieri cu reprezentantii E.ON Distributie Romania pe ideea preluarii sistemului public de iluminat.

In urma evaluarii efectuate de un expert autorizat ANEVAR, valoarea de piata a retelei formate din 40,43 km de retea subterana si 4,93 km de retea aeriana de joasa tensiune si 1.187 stalpi de iluminat public din beton sau metal a fost estimata la 500.499 lei fara TVA. Chiar daca inca din anii ’70  reteaua a fost realizata in totaliatate de banii de la bugetul local, conform legii, a fost predata gratuit societatii de distributie a energiei electrice.

“Serviciile de iluminat public sunt activitatile de utilitate publica si de interes economic si social general, aflate sub autoritatea administratiei publice locale, care au drept scop asigurarea iluminatului rutier, arhitectural, pietonal, ornamental (parcuri, piețe, zone de agrement etc.) si ornamental festiv, prestate in perimetrul unei unitati administrativ teritoriale. Analiza datelor referitoare la stadiul actual al sistemului de iluminat public al Municipiului Vaslui , coroborat cu cerintele stipulate in documentele tehnice si in legislatia actuala arata necesitatea, dar si posibilitatea efectuarii unor actiuni ample de reabilitare, modernizare si extindere a sistemului de iluminat public in scopul realizarii unui Serviciu de iluminat public performant atat din punct de vedere tehnic, cat si din punct de vedere economic. Avand in vedere situatia sus mentionata, se considera ca este necesara solicitarea preluarii sistemului de iluminat public din Municipiul Vaslui”, arata primarul Vasile Paval in expunerea de motive a proiectului de hotarare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img