joi, 28 martie, 2024

Implanturile mamare cresc riscul de aparitie a cancerului. Rezultatele ingrijoratoare ale unui studiu recent

Distribuie:

Publicat:

Implanturile mamare sunt asociate unui risc crescut de aparitie a unei forme rare de cancer, potrivit unui studiu recent publicat in revista JAMA Oncology. Chiar daca aceasta problema era cunoscuta de aproape doua decenii, acesta este cea mai ampla cercetare care arata legatura dintre implanturile mamare si limfom.

Potrivit studiului, implantul poate atrage dupa sine un raspuns de natura inflamatorie. Mai mult, diferite specii de bacterii ar putea aparea pe suprafata implantului, iar anumite femei ar putea fi predispuse dezvoltarii acestui tip de cancer dupa un implant mamar.  

Interventiile estetice de la nivelul sanului sunt asociate cu un risc de 421 de ori mai mare de aparitie a limfomului anaplastic cu celule mari. Totusi, specialistii atrag atentia asupra faptului ca aceste cifre nu sunt pe atat de inspaimantatoare precum par. Medicul Daphne de Jong, de la Centrul Medical Universitar VU, arata ca daca 7.000 de femei ar face operatii estetice la nivelul sanilor, doar una dintre ele ar fi diagnosticata cu acest tip de cancer. 

Cresterea cu pana la 421 de ori a riscului de aparitie a cancerului este aferenta riscului relativ, in timp ce un caz la 7.000 de operatii este riscul absolut. Aceasta diferenta apare din cauza faptului ca limfomul anaplasti cu celule mari este o afectiune extrem de rara. Exemplul dat de specialisti este acela ca doar 4,3% dintre cancerele diagnosticate in Statele Unite se incadreaza in aceasta categorie, potrivit Institutului National pentru Cancer. 

Conteaza tipul de implant atunci cand vine vorba despre cresterea riscului de aparitie a cancerului? Studiul citat a fost facut in Olanda, unde aproape 45% dintre implanturile mamare sunt facute cu capsule de silicon cu suprafata texturata, iar 82% dintre femeile care au dezvoltat limfom au facut acest tip de implant. Astfel, se poate spune ca in cazul implanturilor cu capsule de silicon cu suprafata non-texturata riscul poate fi mult mai mic. 

Aceasta crestere a riscului nu inseamna ca implanturile mamare ar trebui interzise, insa femeile ar trebui sa stie care sunt riscurile la care se expun atunci cand se incumeta sa faca aceasta interventie chirurgicala. 

sursa: gandul.info
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img