joi, 25 aprilie, 2024

In fata lor merita sa-ti scoti palaria! Ei sunt copiii care merita sa fie dati EXEMPLU! Niciodata nu au incetat sa paseasca apasat spre un viitor frumos!

Distribuie:

Publicat:

Proveniti din familii fara posibilitati financiare, copiii din Centrul de Excelenta Bucium reusesc sa isi atinga adevaratul potential • Cu povesti triste de viata, venirea la centru a reprezentat o binecuvantare pentru fiecare dintre ei

21 de copii din mai multe sate iesene au sansa de a-si face un viitor frumos datorita unor oameni care au avut incredere in capacitatile lor. Centrul de Excelenta Bucium este singurul centru de acest tip din tara care ofera posibilitatea copiilor supradotati, dar cu situatii materiale precare, de a avea un viitor mai bun.

Centrul a fost infiintat in urma cu 12 ani de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi cu scopul de a putea oferi si copiilor din mediul rural sansa la o educatie pe masura intelegentei lor.

Proveniti din familii fara posibilitati financiare, copiii din Centrul de Excelenta Bucium reusesc, cu ajutorul unor oameni grozavi, sa isi atinga adevaratul potential si sa arate ca merita sa fie sprijiniti in continuare. Programul in care sunt inclusi le da posibilitatea sa faca mai mult decat ar fi putut realiza acasa. Pentru ei, venirea in acest centru a fost ca o renastere. Sunt din clasa a III-a pâna în ultimul an de liceu.

Copiii stiu ca sunt deosebit de inteligenti si ca trebuie sa respecte acest dar pe care l-au primit la nastere. Este ca un pom pe care trebuie sa îl îngrijesti pentru a te bucura de roadele lui. Sunt fruntasi la învatatura, studiaza cu multa daruire la cele mai bune scoli din oras.

Faptul ca stau in acest centru inca mai provoaca atitudini discriminatorii, insa au convingerea ca vor reusi sa treaca peste orice obstacol si ca vor deveni ce isi doresc, facandu-i mandri pe parinti si pe cei care i-au indrumat. Desi centrul functioneaza in sistem rezidential, trebuie inteles faptul ca nu este un centru de plasament, ci un internat pentru acesti copii supradotati din judet care nu au posibilitatea sa se dezvolte in satul natal.

Andrei, Cosmin, Stefan si Andreea sunt doar patru dintre membrii Centrului de Excelenta Bucium. Toti provin din sate din judetul Iasi, din familii dezorganizate si fara posibilitati financiare. Profesorii de la scolile unde invatau si-au dat seama ca sunt copii care pot sa-si croiasca un viitor stralucitor, dar au nevoie de sprijin.

Asadar, toti au ajuns in centru dupa ce au obtinut un punctaj peste medie la testul de inteligenta. Desi trecerea de la scoala din sat la liceele foarte bune din Iasi nu a fost deloc usoara si lipsa familiei a facut totul sa para chiar mai greu, cei patru s-au adaptat foarte repede si s-au facut remarcati prin talent si inteligenta. Acum profesorii lor se mandresc cu ei si ii dau drept model altora.

Fetita cu o minte sclipitoare

Andreea are 12 ani si este in clasa a V-a la Scoala "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Iasi. Aceasta este o scoala de elita. Si Andreea este o eleva de elita, fiind printre primii elevi din clasa, avand numai note de 9 si 10 la toate materiile. Desi a venit la centru din clasa a II-a, schimbarea nu a fost deloc usoara. La inceput i-a fost destul de greu sa se obisnuiasca cu scoala si cu noul mediu, dar pe parcursul celor 3 ani a reusit sa se acomodeze, ba mai mult, acum considera ca centrul a devenit a doua casa.

Orfana de tata, cu o mama singura care nu are venituri si inca un fratior mai mic acasa, fetitei cu o minte sclipitoare i s-a oferit sansa la educatie, pe care in satul natal nu ar fi primit-o. Copila este foarte atasata de familia ei, motiv pentru care merge acasa o data la doua saptamani. Andreea este o mica artista, reusind sa imbine armonios scoala cu pasiunile, saptamanal merge si la Palatul Copiilor din Iasi la cursuri de teatru.

Nu stie daca si in viitor va continua cu aceasta pasiune, dar in lista meseriilor pe care va dori sa le urmeze se numara medic, avocata sau politista. O data cu trecerea anilor si sprijinita de indrumarea educatorilor va reusi sa isi gaseasca vocatia. Desi are o varsta frageda, Andreea constientizeaza faptul ca venirea la centru a fost o binecuvantare.

Doi frati si multa speranta

Cosmin si Andrei sunt doi frati de 14 si 13 ani care au fost luati de centru in urma cu 4 ani. Aveau numai note mari la scoala. Unul exceleaza la limba franceza, celalalt la literatura. Acasa insa traiau intr-o familie care nu le putea oferi niciun viitor sau o educatie pe masura capacitatilor lor.

Cosmin, baiatul cel mare, este premiant la franceza, obtinand premiul 3 la olimpiada pe judet, dar pasiunea lui cea mare sunt calculatoarele. Acum este in clasa a VIII-a, la Scoala "Bogdan Petriceicu Hasdeu" si se pregateste intens pentru examenul de capacitate. Isi doreste sa mearga la Liceul de Infromatica, apoi la facultatea cu acelasi profil, visand sa devina unul dintre cei mai buni programatori.

Andrei, fratele sau mai mic, este si el fruntas in clasa. Ambii merg si la cursuri de electrotehnica la Palatul Copiilor, in fiecare sambata. "Sunt copii timizi si retrasi, au ajuns la centru cu un bagaj emotional destul de mare din cauza situatiei de acasa. Nu este greu de lucrat cu ei pentru ca sunt copii buni si educati. Centrul de Excelenta reprezinta o sansa extraordinara pentru ei, aici reusind sa se dezvolte ca oameni. Aici au conditii foarte bune, nu le lipseste nimic, nu sunt izolati, spre deosebire de traiul de acasa. Educatorii le-au devenit de-a lungul timpului a doua familie. Noi incurajam legatura cu familia, de aceea merg constant acasa si in toate vacantele", a precizat coordonatoarea centrului.

Desi are doar 15 ani, viata l-a maturizat mult mai devreme

Stefan este unul dintre cei mai noi veniti la centru, acum este in clasa a IX-a la Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi", la profilul Stiintele Naturii, pasionat fiind de fizica si biologie, dorindu-si sa devina profesor sau kinetoterapeut. Stefan este din Belcesti, si din cauza situatiei de acasa, cu o sora cu handicap grav si fara posibilitati materiale, s-a maturizat mai devreme, fiind mult mai constient de provocarile vietii pe care trebuie sa le depaseasca fata de alti copii de varsta lui.

Pragmatismul il defineste, considerand ca prezentul trebuie trait cu responsabilitate pentru a-si putea crea un viitor frumos. Educatoarele spun ca le este de mare ajutor, fiind unul dintre cei mai mari din centru, ii ajuta pe cei mai mici la teme. De asemenea, este considerat un exemplu de urmat pentru ca isi ocupa timpul liber cu lectura, cartile fiind modul in care evadeaza din cotidian si il ajuta sa se dezvolte.

Desi trecuse cu bine testul, parintii i-au lasat libertatea de a alege singur daca vrea sa ramana acasa sau daca vrea sa plece in Iasi. Stefan nu a stat prea mult pe ganduri si a acceptat provocarea, convins fiind ca este cea mai buna alegere. De atunci centrul a devenit a doua lui casa si familie, dupa cum el insusi spune. Desi trecerea de la sat la oras nu a fost perfect lina, baiatul stie ca daca "muncesti si te tii de treaba reusesti sa faci tot ce ti-ai propus".

Conducerea unitatii este mândra de toti copiii care i-au trecut pragul. "Au trecut în jur de 50 de copii, marea lor majoritate mai sunt înca în Centrul de Excelenta. Avem si 25 de studenti la facultati de renume din Iasi si din tara. Noi îi consideram ca un model de buna practica, ne mândrim cu ei, iar rezultatele lor sunt pe masura", a precizat Andreea Corodescu, sefa centrului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img