vineri, 19 aprilie, 2024

In multe medicamente sunt ascunsi compusi care pot declansa alergii

Distribuie:

Publicat:

Pentru unii pacienti, asa-zisele ingrediente inactive din pilule pot fi mai active decat s-a crezut anterior, conform unui nou studiu. Fiecare tableta contine o substanta farmaceutica ce are un anumit efect terapeutic pentru corp, dar mai contine si un amestec de compusi inactivi adaugati pentru a spori eficienta medicamentului sau pentru a face medicamentul mai usor de digerat. Aceste ingrediente sunt considerate inofensive, dar multe celule contin chimicale care pot cauza reactii alergice sau probleme digestive in unii pacienti, conform unei analize a unei liste cu ingrediente chimice, scrie descopera.ro, care citeaza Science News.

Cercetatorii de la MIT si Brigham and Women’s Hospital din Boston, Statele Unite, au studiat o baza de date ce contine circa 42.000 de retete pentru medicatie orala comercializate in SUA. Dintre acestea, 92,8% au continut cel putin unul dintre cele 38 de ingrediente inactive care au declansat reactii alergice la pacienti, conform relatarilor expertilor intr-o lucrare publicata pe 13 martie in Science Translational Medicine. 55% dintre pastile contineau cel putin un compus dintr-o clasa de zaharuri numita FODMAP, care poate cauza probleme digestive la oamenii cu sindrom de intestin iritabil.

Alti alergeni potentiali gasiti in medicamente sunt lactoza, gelatina, vanilia, amidonul de porumb, ulei de soia, ulei de susan, zaharoza, aspartamul, colorantul alimentar albastru-stralucitor si colorantul alimentar rosu. „Multi alergeni si alte surse de intoleranta nu sunt detectabile. Este improbabil ca un farmacist sa puna intrebari precum 'ai sindromul de intestin iritabil? Este intolerant la lactoza?' Astfel nici doctorul si nici farmacistul nu poate sti daca un pacient este predispus sa sufere efecte secundare de la ingredientele inactive din medicamente”, a precizat Giovanni Traverso, coautorul studului. D.S.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img