vineri, 19 aprilie, 2024

In PSD castigatorul pierde tot

Distribuie:

Publicat:

In timp ce Liviu Dragnea alearga prin filiale, intr-o operatiune tipica de campanie electorala, in Palatul Victoria, Mihai Tudose se pregateste. De un razboi pe care il crede final. Fiecare dintre cei doi protagonisti actioneaza conform unui model propriu. Finalmente insa, scopul urmarit este acela de a obtine un numar cat mai mare de sustinatori la sfarsitul acestei luni, cand se va produce confruntarea de la Iasi.

Indiscutabil, in ofensiva este Mihai Tudose. Acesta actioneaza pe cel putin doua planuri simultan. 1). Face presiuni, pentru a forta o reorganizare a Guvernului si ameninta ca, in caz contrar, demisioneaza. 2). A deschis un razboi secundar cu ministrul de Interne, identificand in acest scop si un pretext, vizata fiind, in primul si in primul rand, credibilitatea lui Liviu Dragnea. In aceste conditii, este firesc sa ne intrebam cum pot evolua lucrurile in viitorul apropiat.

Liviu Dragnea cauta sa-si consolideze sutinerea exclusiv in interiorul PSD. Indiferent de blaturile pe care le-a facut in trecut cu Sistemul sau pe care mai este inca dispus sa le faca, el nu se poate astepta la vreo sustinere nici din partea SRI, nici din partea DNA, nici din parta lui Klaus Iohannis si, cu atat mai putin, din directia factorului extern, pentru care acest personaj, pe drept sau pe nedrept, este declarat indezirabil. Acesta este motivul pentru care el se concentreaza pentru a-si mari suprafata de sprijin in teritoriu, in randul reprezentantilor filialelor locale.

In schimb, Mihai Tudose, care este percepul de intreaga opinie publica in mod eronat drept principalul sau adversar din PSD, pune mai degraba accentul pe sprijinul pe care l-ar putea primi din afara partidului. Tocmai fiindca este oponent al lui Dragnea, e incurajat sa actioneze si, sprijinit in acest sens, prin mijloace specifice, atat de catre opozitia politica sau civica cat si de catre presedintele Klaus Iohannis. Ca sa nu mai vorbim despre servicii si DNA. Nici ambasadele, in frunte cu cea a Statelor Unite, nu-i sunt ostile lui Mihai Tudose, care, pe drept sau pe nedrept, este perceput drept parte a statului paralel.

Am mai facut aceasta afirmatie si o repet. Daca Liviu Dragnea va fi infrant la capatul acestei luni si chiar in eventualitatea, greu de conceput, in care invingatorul va fi Mihai Tudose, autorii acestei operatiuni sunt alte centre de interes din interiorul PSD si care, din varii motive, i-au devenit ostile lui Dragnea.

Si acum, concret, sa vedem ce se poate intampla in aceasta luna. 1) Daca, la Iasi, Mihai Tudose va juca cu adevarat cu demisia pe masa, solicitand ultimativ restructurarea Guvernului. Sau daca renunta. 2) Daca ramane consecvent ideii ca doamna Carmen Dan, ministrul de Interne, trebuie sa demisioneze sau daca chiar o demite domnia sa in calitate de premier. Sau daca face un pas inapoi si renunta.

In prima ipoteza, daca impune restructurarea Guvernului, Mihai Tudose obtine inca o victorie zdrobitoare si poate chiar decisiva impotriva lui Liviu Dragnea, restructurarea insemnand ca el isi va putea face propria echipa la Palatul Victoria, asa cum il taie capul, partidul si chiar majoritatea parlamentara PSD plus ALDE urmand sa se aseze in trena sa. Ceea ce, inevitabil, il va aseza mai devreme sau mai tarziu in fruntea PSD. In plus, va primi o noua legitimitate din partea Parlamentului, care va fi nevoit sa omologheze restructurarea. Daca renunta, isi pierde orice urma de credibilitate si dovedeste ca este mult mai slab decat ne-am fi imaginat. Acelasi lucru se va intampla si daca partidul ii refuza restructurarea iar el nu demisioneaza.

Al doilea scenariu. Strategic, este mai putin important daca va castiga sau nu razboiul cu Carmen Dan. Psihologic, este insa decisiv. Premierul a declarat raspicat ca doamna Carmen Dan trebuie sa demisioneze din functia de ministru de Intene si asta s-a intamplat la scurt timp dupa ce a castrat-o cu brutalitate, facand un gest fara precedent in istorie, prin refuzul deciziei ministrului de a-l demite pe seful Politiei. Este adevarat ca, in acest moment, pozitia doamnei Carmen Dan este vulnerabilizata, ca autoritatea ei este cvasi-inexistenta si este a fel de evident ca s-a ajuns in aceasta situatie nu fiindca doamna Carmen Dan ar fi gresit cu ceva ci pentru ca premierul a provocat acest deznodamant partial. Nu mai exista drum de intors. Pentru a inscrie golul, Mihai Tudose trebuie sa mearga pana la capat. Fie ii forteaza o demisie doamnei Carmen Dan, fie o demite. Presedintele Klaus Iohannis abia asteapta sa-si puna semnatura pe decret. Daca renunta insa, Mihai Tudose devine un cal mort.

Asadar, in cel putin doua planuri, premierul s-a pus in situatia de a juca o partida politica finala. Sfarsitul sau sau al lui Dragnea este aproape. Este mai aproape sfarsitul sau decat al lui Dragnea.

Aici, in final, este necesara o precizare. Dragnea pierde chiar daca  aparent castiga. Este posibil si poate chiar probabil ca Mihai Tudose sa iasa infrant din aceasta operatie. Dar niciodata Dragnea, cat va mai fi in fruntea PSD, nu va mai avea autoritatea de altadata si nu va mai putea conduce cu mana de fier partidul.  Sa ne imaginam, fie si numai pentru o secunda, ce cosmar incepe pentru Liviu Dragnea din momentul in care va fi pus in situatia de  a instala, evident cu acordul lui Klaus Iohannis, un nou Guvern la Palatul Victoria. Va avea nevoie de intreaga solidaritate a partidului, pe care va trebui sa o negocieze. Sau chiar sa o cerseasca. Pentru el, nici viitorul nu mai e ce-a fost odata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img