joi, 28 martie, 2024

INCENDIUL din Colectiv – Premierul Dacian Ciolos: Sefii ISU Bucuresti sa fie demisi. Vreau sa ma asigur ca nu se mai pot intoarce in sistem

Distribuie:

Publicat:

 “Vreau sa ma asigur ca cei care au fost la conducerea ISU vor fi demisi si nu mai au ce cauta in sistem”, a spus Ciolos.

Potrivit mediafax.ro,ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, i-a spus premierului ca secretarul de stat Raed Arafat a fost informat, marti, ca inca de la sfarsitul lunii septembrie o societate comerciala care organiza evenimente in clubul Colectiv a informat Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si conducerea ISU Bucuresti-Ilfov ca acolo urmeaza sa aiba loc un eveniment la care ar fi urmat sa participe foarte multi oameni.

“In momentul in care am avut aceasta informatie, i-am cerut domnului secretar de stat ca toata situatia de fapt sa fie inaintata de urgenta la Directia Nationala Anticoruptie pentru a fi valorificata la dosarul penal al cauzei si intreaga conducere a ISU Bucuresti-Ilfov a fost pusa la dispozitie pana la definitivarea situatiei, urmand ca in cursul zilei de astazi sa imputernicim pe altcineva sa asigure continuitatea comenzii la structura respectiva”, a declarat Toba

 El i-a mai spus premierului ca, in acest caz, la ISU Bucuresti-Ilfov a fost inceputa o “verificare de sistem” pentru a vedea ce masuri trebuie luate la aceasta structura, inclusiv cu “transparenta a tot ceeea ce inseamna sponsorizari”. Ministrul a precizat ca toate aceste sponsorizari vor fi afisate pe site-ul institutiei, pentru transparenta.

La sedinta de guvern in care sunt prezentate verificarile facute la ISU Bucuresti – Ilfov in urma tragediei din Colectiv nu participa si secretarul de stat in MAI Read Arafat.

Sefii ISU Bucuresti-Ilfov – inspectorul sef colonel Mihai Mirel Guta, prim-adjunctul locotenent colonel Orlando Schiopu si adjunctul locotenent colonel Giani Aldoiu – au fost suspendati din functii, la aproape o luna de la tragedia din Colectiv, la ISU fiind facute verificari privind faptul ca nu a facut controale la fabrica Pionierul si la club, desi stia ca va fi organizat un eveniment cu public numeros.

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a aratat miercuri, intr-un comunicat de presa, ca a primit, in 24 noiembrie, o sesizare din partea mass-media care semnala existenta unui document privind organizarea unui eveniment cu public numeros in Fabrica Pionierul, la etajul 1 si in clubul Colectiv, pentru zilele de 25 si 26 septembrie, anterior producerii tragediei din 30 octombrie.

In urma sesizarii, inspectorul general al IGSU a informat seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, care a dispus, in regim de urgenta, efectuarea unei verificari la sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov, a precizat sursa citata.

Din datele preliminare obtinute in urma verificarilor a rezultat ca documentul a fost identificat in corespondenta primita de IGSU la data de 23 septembrie, in jurul orei 23.30.

 “Intrucat solutionarea documentului era de competenta Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov, acesta a fost redirectionat unitatii in cauza, in dimineata zilei de 24 septembrie 2015, pentru evaluare si masuri. La nivelul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov au fost transmise doua adrese catre organizatorul evenimentului – Emagic – fara a rezulta ca au fost efectuate verificari la fata locului”, a precizat IGSU.

Jurnalistul Catalin Tolontan a contactat, marti, conducerile IGSU si ISU si le-a trimis o sesizare in care semnala existenta unui document privind organizarea unui eveniment cu public numeros in fabrica Pionierul, la etajul 1 si in clubul Colectiv, pentru zilele de 25 si 26 septembrie. Sesizarea a fost formulata si in contextul in care IGSU si ISU au sustinut ca nu stiau despre clubul Colectiv, iar acesta nu exista in baza lor de date.

Potrivit tolo.ro, pe 23 septembrie 2015, la ora 23.32, de la firma de evenimente Emagic a plecat un fax catre numarul 021.242.09.90 al dispeceratului IGSU.

“Organizam un festival in datele de 25 si 26 septembrie a.c. in clubul Colectiv si la etajul 1 al fabricii Pionierul din strada Tabacarilor nr. 7, sector 4, Bucuresti”, i-au anuntat cei de la Emagic pe pompieri, a scris tolo.ro.

In acel fax scria si ca la eveniment ar fi urmat sa participe foarte multi oameni. “La festivalul PLUM estimam in fiecare dintre cele doua zile un numar de 2.000 de persoane pe seara”, mai scria, potrivit sursei citate, in faxul trimis de Emagic, una dintre cele mai mari firme de evenimente muzicale. Pe spatele faxului exista confirmarea automata de primire de la numarul de fax al Inspectoratului General de Situatii de Urgenta.

 In 25 si 26 septembrie, festivalul de muzica electronica PLUM a avut loc la clubul Colectiv si, alaturi, la etajul 1 al fabricii Pionierul, dar nu a venit nimeni de la ISU, potrivit tolo.ro.

In urma incendiului din 30 octombrie, de la clubul Colectiv, 60 de persoane au decedat si alte aproximativ 150 au fost ranite si internate in spitale din Capitala, ulterior unele dintre acestea fiind transferate la clinici din strainatate sau externate.

Ancheta in cazul incendiului este facuta de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a stabilit ca “incendiul s-a produs ca urmare a faptului ca persoanele care aveau in administrare spatiul respectiv au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului, in conditiile amenajarii interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinta mortii si vatamarii corporale a mai multor persoane aflate in club”.

Intr-un dosar separat, procurorii militari de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) i-au pus sub acuzare pe Antonina Radu si Petrica George Matei, ofiteri-inspectori cu gradul de capitan in cadrul ISU Bucuresti la data faptelor, pentru abuz in serviciu.

Cei doi angajati ai ISU au fost arestati preventiv, fiind acuzati ca au permis functionarea in continuare a clubului Colectiv, desi stiau ca nu are aviz si autorizatie de securitate la incendiu.

 Potrivit Tribunalului Militar Bucuresti, care a judecat propunerile de arestare preventiva, Antonina Radu si Petrica George Matei, in loc sa informeze conducerea ISU si sa ia masuri urgente pentru stabilirea posibilelor riscuri de incendiu din clubul Colectiv si remedierea imediata a acestora, “prestau servicii pentru persoanele juridice si fizice, care ar fi trebuit sa fie controlate de acestia, ceea ce e eveident, este total impotriva prevederilor legii si regulamentelor care reglementeaza activitatea ofiterilor ISU”.

Instanta a mai aratat ca faptele celor doi sunt printre cele mai importante in lantul cauzal care a dus in final la aceasta catastrofa, dar “fara indoiala ca in acest lant cauzal exista si multi alti vinovati ale caror actiuni sau inactiuni au avut o contributie directa sau indirecta la producerea acestui eveniment, de la nivelul legislativ la nivelul administrativ”.

Magistratul de la Tribunalul Militar a mai aratat ca “este greu de imaginat cum un agent economic care sponsorizeaza masiv ISU (…) va putea fi controlat cu obiectivitate de inspectori apartinand acestei institutii masiv sponsorizate si eventual sanctionat drastic de acestia”.

Instanta a mai aratat ca aceasta “practica incetatenita” ca organele de control sa devina prestatori de servicii pentru cei controlati exista la scara larga la diferite institutii de control, ca atare, nu poate sa nu fie in atentia sefilor ierarhici ai celor doi angajati ISU, la toate palierele, desi unii dintre acestia a sustinut, “cu seninatate, ca nu au avut cunostinta de faptele celor doi, ca nu au fost informati”.

Judecatorul a aratat ca cei doi angajati ISU puteau sa estimeze riscurile la care se expuneau persoanele care intrau in Clubul Colectiv.

“Gravitatea exceptionala a faptelor comise de inculpati, rezida in consecintele catastrofale generate de aceste fapte, inculpatii, datorita pregatirii lor, putand sa estimeze cu precizie riscurile la care se pot expune in concret persoanele care participau la activitati in clubul respectiv. Or, in loc sa faca toate demersurile prevazute de legile in vigoare, regulamentele si ordinele superiorilor si fisa proprie a postului fiecaruia, pentru a elimina aceste riscuri, au actionat in sens contrar, colaborand practic cu societatea controlata pentru acoperirea deficientelor majore existente si care in final au adus la dezastrul din 30 octombrie 2015”, potrivit instantei.

sursa:mediafax.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img