vineri, 29 martie, 2024

Incepe campania electorala in Republica Moldova – 15 concurenti electorali isi disputa locurile din parlament

Distribuie:

Publicat:

Vineri, 25 ianuarie, este prima zi a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie din Republica Moldova. În total 15 concurenţi electorali ar urma să figureze în buletinele de vot pe lista naţională, informează Radio Chişinău potrivit Agerpres.

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a înregistrat până joi 9 candidaţi, urmând să examineze alte 6 dosare. 

Conform ordinii prealabile stabilite până acum, Partidul Democrat va fi primul în buletinul de vot, urmat de Blocul electoral ACUM, Partidul Comuniştilor şi Partidul Socialiştilor. Pe locul cinci se va regăsi Partidul "Şor', pe şase – Mişcarea Populară Antimafie, pe şapte – formaţiunea "Partidul Nostru', pe locul opt – Partidul Naţional Liberal şi pe locul nouă – Partidul Voinţa Poporului. 

Au mai depus actele pentru înregistrare Partidul Regiunilor, Partidul "Democraţia Acasă', Mişcarea Profesioniştilor 'Speranţa-Nadejda', Partidul Politic "Patria', Partidul Liberal şi Partidul Verde Ecologist. 

De asemenea, până joi erau înregistraţi peste 220 de candidaţi în circumscripţiile uninominale, dar procedura de înregistrare a celor care au depus deja actele şi listele cu semnături va continua încă o săptămână. 

Guvernul Republicii Moldova a anunţat joia trecută, într-un comunicat, suplimentarea numărului secţiilor de vot pentru alegerile din data de 24 februarie 2019, urmând să fie deschise în străinătate 125 de astfel de secţii, cu 25 mai multe faţă de anul 2016. Astfel, numărul secţiilor de vot va fi dublat în Ucraina, Belarus, Cehia, Marea Britanie şi Irlanda. În acelaşi timp, numărul secţiilor va creşte în SUA cu 70%, în Federaţia Rusă cu circa 40%, în Portugalia şi Spania cu 25%, în Franţa şi Italia cu câte 16%, iar în România cu 9 la sută.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img