vineri, 19 aprilie, 2024

INCREDIBIL! Cat la suta din banii romanilor se duc pe intretinerea locuintei

Distribuie:

Publicat:

Gospodariile din Romania au alocat in 2015 circa 22% din cheltuielile totale de consum pentru „locuinta, aprovizionare cu apa, electricitate, gaz si alti combustibili”, comparativ cu 21% in 2005, conform ultimelor date publicate de Oficiul European de Statistica – Eurostat.

La nivelul Uniunii Europene, familiile au alocat un sfert din bani pentru aceste cheltuieli, suma totala de circa 2.000 de miliarde de euro (in preturi curente) reprezentand cea mai mare categorie de cheltuieli a gospodariilor din statele membre.

Cea mai mare pondere a cheltuielilor pentru locuinta in cheltuielile totale o au locuitorii din tarile nordice, Danemarca (29,4%) si Finlanda (28,2%), iar cele mai mici cei din Malta (10,1%), Lituania (15,8%) si Cipru (16,6%). Media europeana este de 24,4%.

In perioada 2005-2015, ponderea cheltuielilor la factura de apa, electricitate, gaz si alti combustibili in totalul cheltuielilor gospodariilor a crescut in majoritatea tarilor din UE. Cea mai mare crestere s-a inregistrat in Spania (5,6 puncte procentuale), Irlanda (5 puncte procentuale) si Portugalia (4,5 puncte procentuale). In Romania, aceasta crestere a fost mai mica de un punct procentual, in vreme ce media europeana a cresterii a atins 1,9 puncte procentuale.

In ceea ce priveste cheltuielile gospodariilor din UE, pe langa cheltuielile pentru locuinta, o pondere insemnata o au si sumele cheltuite pentru transport (13% din cheltuielile totale de consum), precum si cele pentru alimente si bauturi non-alcoolice (12,3%).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img