sâmbătă, 20 aprilie, 2024

INCREDIBIL! Laura Codruta Kovesi a incalcat legea pentru a avea acces la conturile tuturor romanilor –

Distribuie:

Publicat:

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a solicitat ANAF sa aiba acces la conturile tuturor romanilor, potrivit unui document intrat in posesia postului Romania TV.  Solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie incalca insa prevederile legale.

Documentul arata ca, uneori, Directia mergea mai departe de lege. O solicitare semnata de sefa DNA, in ianuarie 2015, este total pe langa legea in vigoare la acea data. Pe 26 ianuarie 2015, Kovesi a trimis o adresa catre seful de atunci al Fisc-ului, Gelu Diaconu.

Dovada ca vorbim despre un document care nu era in regula este usor de observat. Solicitarea este trimisa in 2015, la un an dupa ce codul de procedura penala a fost modificat. Totusi, sefa DNA cerea acces la bazele de date de la Fisc, inclusiv la conturile tuturor romanilor, in baza unui articol din codul vechi de procedura penala, care nu mai era in vigoare.

Articolul 184 indice unu din Codul de Procedura Penala, care se refera la accesul procurorilor la bazele electronice ale statului, se transformase intre timp in articolul 267 din noul Cod de procedura penala. Prima greseala a lui Kovesi apare chiar in primul rand al solicitarii catre ANAF.

Articolul de lege invocat oricum gresit de Kovesi, transformat in noul cod in alt articol, arata clar ca se vorbeste doar despre anumite porceduri pentru care procurorii au acces la datele electronice de la FISC. Mai exact: citarea, comunicarea actelor de procedura sau aducerea cu mandat la desfasurarea procedurilor. In schimb, Kovesi cere acces la conturile romanilor in baza colaborarii in domeniul combaterii criminalitatii economico-financiare.

Poate ca punctul cel mai interesant si controversat din document e reprezentat de numele pentru care se cere accesul. In mod normal, conform legii, instantele si procurorii care se ocupa de anumite cazuri au acces la toate informatiile detinute de Fisc. Kovesi a schimbat insa regula, fara vreo explicatie.

Daca se constata ca solicitarea procurorului sef al DNA nu respecta legea, atunci toate dosarele pentru care s-au folosit probe obtinute in baza acestui document pot fi contestate in instanta. 

VECHIUL COD DE PROCEDURA PENALA

Art. 184′

Accesul la bazele electronice de date

(1) In vederea realizarii procedurii de citare, a comunicarii actelor de procedura sau a aducerii cu mandat la desfasurarea procedurilor, procurorul sau instanta are drept de acces direct la bazele electronice de date detinute de organele administratiei de stat.

(2) Organele administratiei publice care detin baze electronice de date sunt obligate sa colaboreze cu procurorul sau cu instata de judecata, in vederea asigurarii accesului direct al acestora la informatiile existente in bazele electronice de date.

NOUL COD DE PROCEDURA PENALA

Art. 267

Accesul la bazele electronice de date

(1) In vederea realizarii procedurii de citare, a comunicarii actelor de procedura sau a aducerii cu mandat la desfasurarea procedurilor, procurorul sau instanta au drept de acces direct la bazele electronice de date detinute de organele administratiei de stat.

(2) Organele administratiei de stat care detin baze electronice de date sunt obligate sa colaboreze cu procurorul sau cu instanta de judecata in vederea asigurarii accesului direct al acestora la informatiile existente in bazele electronice de date, in conditiile legii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img