sâmbătă, 20 aprilie, 2024

INCREDIBIL! Nici Guvernul, nici Parlamentul nu au autorizatii de functionare de la ISU

Distribuie:

Publicat:

Primarul Sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoita, a declarat, marti, ca sunt multe institutii care nu au autorizatie de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU), fiindca nu indeplinesc normele obligatorii de securitate in caz de incendiu, printre care se numara si Guvernul si Parlamentul.

Edilul Sectorului 3 al Capitalei a explicat ca procedurile de autorizare a scolilor sunt demarate, dar e un proces de durata fiindca sunt situatii in care apar blocaje birocratice.

,,Suntem in procedura, dar ISU Bucuresti nu face fata la solicitarile noastre si la toata documentatia. E un proces de durata , pe care trebuie sa il parcurgem cat mai repede, dar trebuie si din partea Guvernului si din partea normativului sa existe disponibilitatea de flexibilitate, pentru ca daca respectam legea asa cum e ea acum, atat de restrictiva, nu mai avem unde depune pentru ca si ISU se inchide. Ca sa nu mai vorbim de Guvern. Dar spitalele sunt autorizate? Parlamentul, Guvernul sunt neautorizate deopotriva. Oare nu e o problema si pe normativ? Haideti sa vedem putin mai mult realism. Avem situatii in care scoli, spitale sunt in cladiri de patrimoniu, unde nu poti sa vii sa pui scara de incendiu. Pe de-o parte ISU vine si spune ca fara scara nu te avizez, pe de alta parte comisia de la monumente spune ca e imposibil sa pun scara si am intrat intr-un blocaj. Deci, trebuie sa ne asezam realist la masa si sa vedem ce putem sa facem, cum putem sa facem, astfel incat sa diminuam riscul de accidente, cum a fost cel de la Colectiv”, a declarat Negoita.

Potrivit ISU Bucuresti-Ilfov, Parlamentul nu poate obtine aviz pentru ca aceasta cladire este neterminata, iar sediul Guvernului nu este supus autorizarii Inspectoratului.

“Parlamentul nu are autorizatie ISU deoarece nu s-a facut receptia cladirii. Aceasta este neterminata, iar autorizatia se elibereaza in momentul in care se face receptia cladirii. Deoarece sediul Guvernului e construit anterior de 1992, cand a fost emisa Hotararea 51, primul act normativ ce impune autorizarea pentru prevenirea si stingerea incendiilor, care acum se numeste autorizatie de securitate la incendiu, nu se supune autorizarii. Ateneul Roman, de exemplu, care e o constructie din anul 1888, nu este necesar sa detina autorizatie ISU. In Hotararea de Guvern 571 din 2016, este reiterat ca nu se supun

autorizarii si avizarii privind securitatea la incendiu lucrarile de constructii de la obiective cu caracter militar si cele cuprinse in programele de investitii si reparatii ale MApN, MAI, SRI, Ministerul Justitiei, STS, SPP, indiferent de destinatie”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Daniel Vasile, purtator de cuvant ISU Bucuresti-Ilfov.

Peste jumatate din barurile, restaurantele, salile de cinema sau mall-urile inchise dupa ce, in urma tragediei din Colectiv, verificarile au aratat incalcari grave ale regulilor de securitate de incendiu, au fost redeschise in ultimul an, potrivit datelor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Din 4 noiembrie 2015 si pana in 30 septembrie 2016, la nivel national, au fost facute peste 15.000 de controale de prevenire, indrumare sau verificare, unele planificate altele inopinante, se arata in datele transmise de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) la solicitarea agentiei de presa MEDIAFAX. Data de 4 noiembrie este data intrarii in vigoare a Hotararii de Guvern nr.915/2015, prin care au fost stabilite noile criterii pentru oprirea activitatii in caz de incalcari grave ale securitatii la incendiu. Verificarile au vizat mall-uri, sali de cinematograf ori spectacol, cluburi, baruri si discoteci, fiind facute in special pe timpul noptii, a sfarsiturilor de saptamana sau de sarbatori legale. Neregulile constatate au fost de ordinul miilor, fiind aplicate peste 11.000 de amenzi.

“In perioada de referinta, in urma actiunilor derulate in teren, inclusiv pe timpul noptii, a sfarsiturilor de saptamana sau a sarbatorilor legale, inspectorii de prevenire au aplicat, in urma deficientelor constatate, peste 11.000 amenzi, in cuantum total de 52.044.893 lei”, se arata in informarea remisa agentiei MEDIAFAX.

In 103 situatii, pompierii au luat masura inchiderii dupa ce s-au gasit incalcari grave ale regulilor de securitate la incendiu. Cai insuficiente de evacuare ori nemarcate, neintretinerea ori inexistenta mijloacelor de prima interventie sau un numar mult mai mare de clienti fata de cel prevazut in autorizatie – sunt doar cateva dintre motivele masurilor de oprire a activitatii.

“Cei mai multi operatori economici pentru care a fost dispusa aceasta masura se regasesc in judetele Teleorman (30), Giurgiu (12), Suceava (10), Olt, Hunedoara si Arad (7). Ca urmare a intrarii in legalitate, peste 50% dintre obiectivele pentru care a fost necesara oprirea functionarii, au fost redeschise”, mai comunica IGSU.

Oficialii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta sustin ca, dupa intensificarea controalelor, au fost numerosi patroni de cluburi, baruri, discoteci, restaurante, sali de cinema si mall-uri care au sistat activitatea din propria intiativa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img