joi, 25 aprilie, 2024

Inegalitatea veniturilor creste in Romania. Saracia si excluziunea sociala sunt la un nivel ridicat

Distribuie:

Publicat:

Romania are unul dintre cele mai mari niveluri de inegalitate veniturilor din Uniunea Europeana, iar aceasta este in crestere, se arata intr-un raport de tara publicat miercuri de Comisia Europeana.
 
Saracia si excluziunea sociala raman la un nivel ridicat. Desi in scadere, riscul de saracie si excluziune sociala persista in randul tinerilor NEETs (“Not in Education, Employment or Training” n.r.) familiilor cu copii si persoanelor cu dizabilitati. Comparativ cu mediul urban, de doua ori mai multi oameni din mediul rural traiesc in comunitati marginalizate si se confrunta cu probleme sociale, locuinta si somaj. Ponderea persoanelor care traiesc in locuinte de o calitate slaba si consuma mai mult de 40% din venituri pe aceasta este una dintre cele mai mari din UE”, se arata in document.

Potrivit raportului, saracia in randul celor care muncesc este de doua ori mai mare comparativ cu media UE, iar asta se datoreaza ponderii mari de familii neremunerate din mediul rural. Romania are unul dintre cele mai mari niveluri de inegalitate a veniturilor din UE si acesta este in crestere.

“Saracia si excluziunea sociala este mare in special in randul populatiei de etnie roma. Riscul de saracie si excluziune sociala in randul populatiei roma este de trei ori mai mare decat in cazul restului populatiei. Este mult mai mare comparativ cu alte state membre care au o minoritate roma insemnata. Populatia roma este concentrata in comunitati marginalizate si circa doua treimi din aceasta traieste in locuinte care nu au facilitati sanitare minime”, mentioneaza sursa citata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img