marți, 23 aprilie, 2024

Inflatia in zona euro a scazut la 1,4% in martie

Distribuie:

Publicat:

Rata anuală a inflaţiei în zona euro în a scăzut la 1,4% în martie, de la 1,5% luna precedentă, arată o estimare preliminară publicată luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat), în timp ce analiştii se aşteptau ca rata inflaţiei să se menţină la 1,5% luna trecută potrivit Agerpres.

Conform acestor cifre, inflaţia din zona euro este departe de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%. 

Majorarea inflaţiei în zona euro în martie se explică în principal prin accelerare preţurilor la energie, care au înregistrat un avans de 5,3%, după un avans de 3,6% luna precedentă, în timp ce creşterea preţurilor la alimente, băuturi şi ţigări a încetinit la 1,8%, faţă de o creştere de 2,3 % în februarie. 

În schimb, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut la 1% în martie, de la 1,2% luna precedentă. Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de Banca Centrală Europeană la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. 

Estimarea publicată luni de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită precum şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană să fie date publicităţii în data de 17 aprilie. 

Anterior, Eurostat a informat că rata anuală a inflaţiei a crescut în februarie la 1,5% în zona euro şi la 1,6% în Uniunea Europeană, de la 1,4% şi, respectiv, 1,5% luna precedentă, iar România, Ungaria şi Letonia au înregistrat cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img