vineri, 19 aprilie, 2024

Informatii importante! Ce trebuie sa faceti pentru a avea facturi mai mici la energie electrica

Distribuie:

Publicat:

Romanii, persoane fizice, care detin capacitati de productie de energie electrica sub 100 kW vor putea sa o livreze in retea prin intermediul operatorului de distributie la care sunt racordate centralele lor, compensand astfel consumul propriu reflectat pe factura, arata un proiect al ANRE, scriu jurnalistii Romania TV.

"Puterea electrica totala instalata in centralele electrice apartinand persoanelor fizice racordate la retelele electrice apartinand unui operator de distributie concesionar nu poate depasi valoarea de 100 MW (100 000 kW)”. Iar operatorii de distributie concesionari care detin retelele electrice la care sunt racordate centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu puteri electrice instalate sub 100 kW apartinand acestor persoane fizice „isi asuma responsabilitatea echilibrarii dezechilibrelor generate de acestea, prin includerea lor in conturul consumurilor proprii tehnologice in retelele electrice respective”, se mentioneaza in proiectul citat.

Potrivit ANRE, valoarea dezechilibrelor generate de persoanele fizice prevazute in proiectul normativ „constituie cost sau venit suplimentar al operatorului de distributie concesionar care si-a asumat responsabilitatea echilibrarii pentru persoanele fizice respective si este recunoscuta de catre ANRE la calculul tarifelor de distributie a energiei electrice”.

De asemenea, „energia electrica vanduta conform proiectului de Ordin „trebuie sa fie obligatoriu masurata cu contoare inteligente sau care pot asigura cel putin citirea la distanta”.

Deocamdata, Ordinul se va aplica „persoanelor fizice, altele decat persoanele fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, in conformitate cu prevederile OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale si care detin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu putere electrica instalata sub 100 kW, numai dupa modificarea de catre Ministerul Finantelor Publice a legislatiei in vigoare in domeniul fiscal”. Asta pentru ca, in prezent, doar persoanele fizice autorizate (PFA) sau Intreprinderile Individuale pot vinde energie, iar reglementarea respectiva trebuie schimbata astfel incat toti cetatenii – „toate persoanele fizice”, precizeaza ANRE – sa poata vinde energie electrica.

ANRE va organiza si o dezbatere publica pentru informarea persoanelor interesate de acest proiect. Evenimentul este programat pentru data de 8 februarie 2018, ora 11.00, la sediul ANRE din str. Constantin Nacu nr. 3, sector 2, Bucuresti, Sala de sedinte etaj 6 (intrarea prin Bd. Carol I).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img