joi, 28 martie, 2024

Inovatie medicala: o valva artificiala a inimii care creste si se regenereaza singura, avand potentialul de a salva nenumarate vieti

Distribuie:

Publicat:

Savantii de la Universitatea din Zurich au creat un tesut cardiovascular menit sa trateze unele boli de inima cu ajutorul protezelor care cresc si se regenereaza precum tesutul normal, organic. Cercetatorii au simulat cresterea valvei cu succes pentru prima data, intr-o oaie, urmand ca pe viitor, procedura sa fie folosita pe oameni, salvand astfel nenumarate vieti.

Un avantaj evident al acestei abordari este ca tesutul artificial nu creeaza reactii adverse din partea sistemului imunitar si, datorita inovatiei recente, are beneficiile tesutului traditional: creste si se regenereaza. Echipa internationala condusa de profesorul Simon P. Hoerstrup, de la Universitatea Zurich, a atins un punct important in ingineria medicala, reprezentand un pas important pentru a trata pacientii care au nevoie de noi valve, scrie descopera.ro, care citeaza Science Daily.

Demersul face parte din proiectul finantat de UE intitulat LifeValve, iar pentru prima data, utilizand simularile computerizate, savantii au putut determina cum cresc valvele realizate din culturi de celule umane intr-un model de animal mare (oaia). „Multumita simularilor, putem optimiza modelul si compozitia valvelor inimii si putem crea implanturi personalizate in terapii”, a precizat Heorstrup.

Rezultatele au fost publicate in jurnalul de specialitate Science Translational Medicine. Un mare avantaj al noii proteze este faptul ca, in cazul copiilor cu defecte la nastere, valva creste odata cu acesta, nefiind nevoie de mai multe interventii chirurgicale pe parcursul copilariei si adolescentei pana la maturizare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img