vineri, 29 martie, 2024

INS: Importurile de gaze au crescut anul trecut cu 629%

Distribuie:

Publicat:

Importurile de gaze ale Romaniei au crescut anul trecut cu 629%, comparativ cu 2015, ajungand la 1,185 milioane de tone echivalent petrol, arata datele publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS), scire agerpres.ro

 Productia de gaze a scazut in 2016 cu 12,5%, totalizand 7,487 milioane tone echivalent petrol.

In luna noiembrie, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, declara ca Romania ar putea importa 40% din consumul national de gaze in aceasta iarna, intrucat pretul gazelor pe pietele internationale va fi chiar si cu 20 de lei pe MWh mai mic decat cel al gazelor de productie interna aflate in depozite.

El a amintit ca pretul platit de populatie este inghetat la nivelul de 60 de lei pe MWh pana la 1 aprilie 2017, in urma unei Hotarari de Guvern aprobate vara trecuta.

“De la 1 aprilie se desfiinteaza sistemul de stabilire a pretului prin HG, iar ANRE va stabili o metodologie de formare a pretului pentru consumatorul casnic, in conditii de liberalizare. Acest lucru inseamna ca un consumator de pe piata, indiferent daca este casnic sau nu, consuma un cos de gaze, unde intra gaze de import, gaze din productia domestica curenta, precum si gaze din depozite. Aceste trei surse formeaza un cos, care va fi in continuare gestionat de ANRE printr-o metodologie care va obliga furnizorii care alimenteaza piata casnica sa asigure cel mai bun echilibru in sensul pastrarii unui pret cat mai mic”, explica presedintele ANRE.

sursa: AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img