joi, 18 aprilie, 2024

Inspectia Tehnica Periodica a masinii. Reguli noi din acest an

Distribuie:

Publicat:

In 2018 au fost modificate o serie de norme care reglementeaza efectuarea inspectiei tehnice periodice a masinii, ITP-ul.
Schimbarile operate vizeaza conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca autoturismele sa treaca de ITP. In cazul unor defecte minore, care constituie un pericol pentru viata soferului, a pasagerilor sau a altor participanti din trafic, masinile primesc unda verde. Daca sunt depistate defecte mai grave, perioada de remediere dureaza maxim 30 de zile, urmata, la o luna, de o noua inspectie.

S-a schimbat inclusiv frecventa efectuarii ITP, conditionata acum de vechimea vehiculului: masinile mai vechi de 12 ani trebuie sa faca ITP-ul in fiecare an, nu la doi cum a fost pana de curand. In cazul masinilor noi, prima verificare se face la trei ani, dupa care o data la doi ani.

La expirarea ITP, inmatricularea se suspenda, de drept. Ceea ce inseamna ca soferii care circula cu masini care au ITP-ul expirat risca doua tipuri de amenzi: una pentru lipsa ITP-ului valabil si una pentru condusul unei masini a carei inmatriculare a fost suspendata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img