vineri, 29 martie, 2024

Insuficienta cardiaca de la A la Z – Ce este insuficienta cardiaca? Definitie, cauze, simptome, stadii, preventie, complicatii

Distribuie:

Publicat:

Insuficiența cardiacă este deseori asociată cu alte afecțiuni precum diabetul zaharat de tip 2, dar și hipertensiunea arterială, fibrilația atrială, boala coronariană ischemică, obezitate.

Insuficiența cardiacă este definită ca fiind o afecțiune cronică, progresivă în care mușchiul cardiac nu poate pompa suficient sânge pentru a face față nevoilor de sânge și oxigen ale întregului organism.

Cauze și factori de risc ale insuficienței cardiace

Frecvent, insuficiența cardiacă are ca și cauză boala cardiacă ischemică, manifestată în principal prin infarct miocardic. (Infarctul duce la moartea unei părți a mușchiului inimii, iar asta determină scăderea funcției de pompă). În general, insuficiența cardiacă este o afecțiune diagnosticată în special la seniori, dar nu doar vârsta înaintată este criteriul după care se instalează această boală. Mai ales că insuficiența cardiacă este deseori asociată cu alte afecțiuni precum diabetul zaharat de tip 2, dar și hipertensiunea arterială, fibrilația atrială și boala coronariană ischemică. De asemenea, unele defecte congenitale ale inimii, dar și consumul mare de alcool, obezitatea pot duce la diagnosticul de insuficiență cardiacă.

Semne și simptome ale insuficienței cardiace

Iată ce semne și simptome are insuficiența cardiacă:

● Stare de oboseală accentuată fără un motiv anume

ificultăți de respirație sau/și respirație șuierătoare

● Edeme (vezi picioare umflate de exemplu)

● Stare de vomă

● Lipsa apetitului alimentar

● Dificultăți de concentrare

● Ritm cardiac neregulat

Tipuri de insuficiență cardiacă

Conform New York Heart Asociation insuficiența cardiacă are următoarele stadii:

Clasa I – fără simptome și fără limitări ale activităților zilnice normale

Clasa II – simptome moderate (angina pectorală, dificultăți de respirație la activități cotidiene)

Clasa III – simptome pronunțate care duc limitarea unui activități ușoare de tipul mersului pe jos pe distanțe scurte. Pacientul se simte confortabil în repaus.

Clasa IV – pacientul este forțat să limiteze activitățile fizice foarte mult, iar simptomele se simt și în repaos.

Clasa V – New York Heart Asociation nu clasează acest stadiu.

De altfel, este important de știut că există două tipuri de insuficiență cardiacă – insuficiență cardiacă compensată și insuficiență cardiacă decompensată

CONTINUAREA PE CSID.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img